La CE proposa una taxa sobre les transaccions financeres


La proposta d'un pressupost plurianual de 2014 - 2020 respon a un canvi d'estratègia, així, a partir de 2013, la introducció d'una taxa sobre les transaccions financeres serviria per a reduir la dependència que té el pressupost comunitari de les aportacions que fan els estats membres. La proposta es fa conjuntament amb la publicació de l'esborrany de perspectives per als propers anys que encara s'ha de discutir entre els estats membres i les institucions comunitàries. La també anomenada Taxa Tobin es podria aplicar sempre i quan ho acordessin els 27 estats membres per unanimitat, la mateixa que s'exigeix a tots els acords en matèria fiscal.

La por que l'aplicació d'una taxa que gravi els moviments transfronterers impliqui la fugida de capitals ha fet que alguns països mostrin poca inclinació a negociar. La proposta requerirà l'acord unànime dels vint-i-set estats membres per a la seva aplicació, per això el tema es podria encallar de nou com cada vegada que s'ha posat sobre la taula fins ara.

La taxa Tobin va ser proposada ja per l'economista que li dóna el nom l'any 1971, en un intent de lluitar contra els moviments especulatius i, alhora, combatre la pobresa al món. A pesar del temps transcorregut, i l'especulació financera galopant que va derivar en la crisi actual, encara no s'ha trobat el recolzament suficient per a tirar endavant la seva aplicació.

La CE ha fet aquest primer pas en un intent de reduir la dependència de les aportacions dels estats membres que té el pressupost europeu. En aquests moments significa un 75% del total. Una situació que provoca cada vegada més tibantor, especialment en un moment de retallades com l'actual. 

L'organització ATTAC és una de les més actives a l'hora de reivindicar l'aplicació d'una taxa a les transaccions financeres internacionals i una justícia financera global, l'última convocatòria en la que va participar va ser la celebrada el 19 de juny passat.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article