Un grup d’investigadors catalans desenvolupa una tècnica per detectar els aliments contaminats


El projecte, anomenat FOBOS, es basa en un xip que permet la detecció de patògens alimentaris com ara l’E.Coli i la salmonel·losi.  La nova tècnica, que compta amb suport de la Comissió Europea a través del programa Innovation 4 Welfare, es comercialitzarà a finals de 2011. 

El Servei Veterinari de Genètica Mol·lecular (SVGM) de la UAB, encapçalat pel doctor Armand Sánchez, ha participat en el projecte europeu FOBOS,  que ha tingut com a resultat la descoberta d’una nova tècnica per detectar aliments contaminats de manera més ràpida i eficient.

El xip desenvolupat permet detectar molècules de patògens presents als aliments, com són l’E.coli, la salmonel·losi, la col·libacilosi o el botulisme, que aconsegueixen en ocasions escapar a la detecció dels controls alimentaris tradicionals. Amb aquesta investigació és pretén reduir el nombre de casos d’infeccions toxicoalimentàries que afecten la salut dels consumidors, especialment dels grups de risc, com ara les persones grans i els infants.

El projecte FOBOS ha tingut com a primera finalitat la creació d’un protocol d’anàlisi per als aliments que procedeixen del sector agroalimentari animal com la llet, els formatges i la carn. El protocol desenvolupat per l’equip de FOBOS es basa en l’estudi de fragments d’ADN extrets dels aliments per esbrinar si aquests poden estar infectats per algun bacteri que afecti la salut. Aquest protocol ja ha estat provat amb èxit pels membres del projecte en la detecció de grups de bacteris responsables de la mastitis, que afecta habitualment a l’espècie bovina.

Per tal d’aplicar la nova tècnica a nivell industrial, l’equip d’investigadors ha desenvolupat un xip que permet analitzar un nombre elevat de mostres en un temps molt reduït, de dues a tres hores com a màxim, i amb uns costos molt baixos. El dispositiu es comercialitzarà a finals del 2011.

Aquesta és una aportació important per la seguretat alimentària i, a la vegada, representarà per a les empreses del sector -especialment les de càtering que serveixen milers d’àpats a les escoles i hospitals cada dia- un estalvi tan econòmic com de temps en els seus procediments de control.

El grup d’investigadors catalans ha rebut el suport d’ACC1Ó, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana del Departament d’Empresa i Ocupació.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article