El perill dels e-books


Richard Stallman, l'incansable profeta del programari lliure i creador del 'manifest GNU', critica durament en un article els e-books, un dispositiu que 'detesta' perquè quarta la nostra llibertat com a usuaris. L'article 'The Danger of E-books' compara la llibertat amb que un consumidor pot adquirir un llibre imprès i les restriccions amb què es troba quan ha de comprar un llibre digital. Troba inacceptable haver-se d'identificar per comprar un E-book a Amazon quan per comprar un llibre imprès només cal pagar en efectiu i de manera anònima. Stallman que des de fa temps reclama el retorn de 'l'esperit de cooperació que hi havia als temps inicials entre la comunitat d'usuaris d'ordinadors', pensa que el lector no s'ha de veure obligat a acceptar una 'llicència restrictiva' per utilitzar un E-book, el format del qual és secret i només pot ser llegit amb software de propietat.

'En una època en que els negocis dominen els nostres governs i redacten les nostres lleis' assenyala, 'totes les innovacions tecnològiques es veuen com una nova oportunitat d'imposar noves restriccions a l'opinió pública'.

En el llistat de comparacions entre llibre digital i llibre imprès que inclou l'article, Stallman puntualitza que fins i tot hi ha països on Amazon informa a l'usuari que no és propietari del llibre electrònic, cosa impensable quan s'adquireix un llibre en format imprès, del que també se'n poden fer fotocòpies si convé, mentre que en el digital és impossible degut al DRM (Digital Restrictions Management), més restrictiva encara que la llei de copyright. A més, recorda que Amazon pot eliminar el llibre electrònic de manera remota, un fet que ja va passar el 2009, quan va eliminar milers de còpies de 1984 de George Orwell.

Stallman és partidari de rebutjar els e-books fins que les empreses que els gestionen 'no respectin la nostra llibertat'.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article