Els catalans no confien en el futur de les pensions

Més d'un 70% pensa que les pensions futures no estan garantides i molts desconeixen la majoria de detalls de la reforma de pensions


En el darrer any, el nombre de catalans que posa en dubte el futur de les pensions ha crescut en 5 punts, arribant al 70'5%, segons un estudi de Villafañe & Asociados, encarregat per Mapfre Vida. L'estudi evidencia que un 40% de catalans enquestats desconeix aspectes també importants de la reforma actual de pensions,  com el nou període de càlcul de la pensió, que s’amplia dels 15 als 25 anys o l’obligació de tenir cotitzats 37 anys per a cobrar el 100 per cent de la pensió corresponent als 67 anys. La meitat dels enquestats voldria saber per endavant quan li correspon cobrar de pensió, per poder prendre mesures amb temps.

De l’enquesta es dedueix que quatre de cada 10 catalans enquestats desconeix els aspectes concrets de la reforma actual de pensions, llevat de la mesura relativa al retard de l’edat de jubilació fins als 67 anys. No es coneixen, per tant, de forma general, mesures com el nou període de càlcul de la pensió, que s’amplia dels 15 als 25 anys; la necessitat de tenir cotitzats almenys 38,5 anys per a jubilar-se als 65 anys; i l’obligació de tenir cotitzats 37 anys per a cobrar el 100 per cent de la pensió corresponent als 67 anys. Tanmateix, la majoria dels catalans creu que aquestes reformes no seran suficients per a mantenir la viabilitat del sistema actual de pensions, pel que el 87 per cent afirmen que seran necessàries noves reformes.

Un altre aspecte que destaca l’estudi és que només el 23,7 per cent dels catalans enquestats coneix l’import de la pensió que cobrarà en el moment de jubilar-se, i la gran majoria situa la mitja de la pensió en 715,90 euros, davant la xifra real de 911,72 euros. La meitat dels enquestats voldria saber per endavant la quantitat de la seva pensió futura, com recomana el Pacte de Toledo, per poder prendre mesures al respecte.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article