Noves estratègies per convidar a fer exercici


Advertir sobre els riscos que comporta l'obesitat no ha servit de res a les autoritats nord-americanes responsables de salut. Així veuen com l'epidèmia d'obesitat afecta més d'un terç de la població, mentre que una altra tercera part té algun grau de sobrepès. Fent càlculs dels costos sanitaris i socials vinculats a l'obesitat s'espera que arribin als 960 bilions de dòlars anuals al 2030. Davant de tanta xifra preocupant, han sorgit iniciatives com l'Active Design Guidelines, publicada recentment a Nova York que pretén fomentar l'activitat física  a través d'un nou disseny dels espais urbans i d'edificis.

Durant anys, els defensors de la salut han insistit en la necessitat de consumir aliments saludables i fer més exercici per combatre l'epidèmia, però les dades mostren que l'obesitat segueix creixent entre la població nord-americana. Per aturar-ho, ha sorgit la iniciativa de promoure l'exercici físic de manera indirecta.

El disseny, doncs, és aquesta vegada l'encarregat de corregir els mals hàbits dels ciutadans. Reorganitzar ciutats i edificis per animar a fer més exercici, menys conduir i més caminar, menys ascensors i més pujar escales, acompanyats de la creació d'entorns que convidin a passejar. Tot a través d'una nova estratègia que dóna d'altres motivacions als ciutadans per a fer exercici que no siguin les vinculades a la salut, sinó que el vegin més convenient per a les seves butxaques i també més agradable.

Els promotors de la iniciativa recorden que als seglex XIX i XX, els arquitectes i dissenyadors urbans van ajudar a combatre les malalties infeccioses del moment com el còlera i la tuberculosi mitjançant una adaptació dels edificis, carrers i barris, els sistemes d'aigua potable o els parcs. Al segle XXI, diuen, els dissenyadors poden tornar a ser claus per lluitar contra epidèmies com l'obesitat i el seu impacte en malalties cròniques com  la diabetis, alteracions cardiovasculars i determinats tipus de càncer.

l'Active Design Guidelines proporciona als arquitectes i dissenyadors urbans un manual d'estratègies per a la creació d'edificis més saludables, carrers i espais urbans que estimulin a caminar, a l'ús de la bicicleta, al transport actiu i a la recreació.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article