Experts alerten de la proliferació de webs d'apologia de l'anorèxia


L’Agència de Qualitat d’Internet (IQUA) i l’Associació contra la Bulímia i l’Anorèxia (ACAB) han presentat l’Informe anual sobre la difusió de continguts d’apologia de l’anorèxia i la bulímia a la Xarxa, i llancen un crit d’alerta al conjunt d’organitzacions implicades per mirar de posar fre a aquest augment de continguts altament perjudicials per a la salut dels menors.

El document assenyala que en un cercador com Google hi ha al voltant de mig milió de pàgines pro anorèxia i pro bulímia en menys d'un segon. La seva perillositat rau en què tres de cada quatre persones que visiten aquests llocs web són menors d'edat. No queden exemptes de la tendència xarxes socials com Facebook, Twitter, Hi5 o Tuenti, on darrerament estan proliferant amb excreix aquesta mena de continguts. A Catalunya, un 6% de la població juvenil està afectada per algun trastorn alimentari, la detecció precoç per part de la família i tenir consciència del que suposen aquests continguts nocius a la xarxa, són essencials per a contrarestar la tendència.

L'Agència de Qualitat d'Internet (IQUA) és una entitat participada pel CAC, que té com a una de les seves finalitats  l’elaboració d’estudis i informes sobre la qualitat de la xarxa. Aquesta entitat col.labora anualment amb l'Associació contra la Bulímia i l'Anorèxia (ACAB), per a elaborar l'informe sobre l'evolució a la Xarxa de pàgines web que puguin promoure pràctiques amb alt risc d'acabar en trastorn del comportament alimentari. ACAB dóna servei anualment a més 20.000 persones i 500 centres escolars.

De l’anàlisi anual sobre la difusió i proliferació de continguts d’apologia de l’anorèxia i la bulímia a la xarxa (2010) en destaquen les següents dades:

- Increment dels llocs web que fan apologia de l’anorèxia i la bulímia: en un cercador com Google apareixen al voltant de 500.000 pàgines pro anorèxia i pro bulímia en menys d’un segon.

- Perill que aquest tipus de pàgines pot comportar a la societat i a la salut de les persones: el 75% de persones que consulten aquests continguts de la xarxa són menors d’edat.

- L’apologia de l’anorèxia i la bulímia està proliferant  considerablement a través de les xarxes socials (Facebook, Twitter, Hi5, Tuenti...).

- Perfil dels usuaris: preferentment noies (95%) que desitgen aprimar-se a qualsevol preu i s’apropen de manera molt perillosa a aquest tipus de trastorns.

- Percentatge de la població malalta per trastorns de la conducta alimentària a Catalunya: el 6% de les noies joves i adolescents (entre 12 i 24 anys) pateixen un trastorn de la conducta alimentària i el 11% estan en alt risc de patir-ne.

- Durant l’any 2010 IQUA ha aconseguit tancar prop del 50% de pàgines d’aquest tipus denunciades pels usuaris.

-  IQUA i ACAB insten a la societat i a les grans plataformes a denunciar i col·laborar per impedir la proliferació d’aquests continguts nocius a la xarxa.

-  Pautes i eines per a la prevenció i detecció precoç dels trastorns de la conducta alimentària: el coneixement per part de les famílies i dels nois i noies del perill que suposen aquests continguts que conviden a fer “curses” per perdre pes és essencial per contrarestar el seu efecte nociu.

Més informació sobre tractament d'anorèxia i bulímia en aquest enllaç

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article