Més ànecs collverds i d’altres espècies en el XVIIè cens d’ocells aquàtics hivernants del Pla de l’Estany de l’any 2011


Un augment del nombre d’ànecs collverd, la presència d’altres espècies d’ànecs i la disminució de gavians són els fets a destacar del cens de 2011. També cal anomenar una cigonya que s’ha vist a la zona de la Puda i el manteniment del dormidor d’esplugabous a La Draga. Per la resta es mantenen els valors habituals de les espècies comunes de l’Estany.

Un any més, aquest gener s’ha realitzat el cens d’ocells aquàtics hivernants a totes les zones humides de Catalunya. Aquests censos permeten tenir una estimació aproximada del total dels ocells d’una regió o d’un país, i està coordinat per diferents entitats a nivell internacional. Bona part dels resultats i de la metodologia es pot consultar a http://censhivernal.blogspot.com/

Limnos ha estat coordinant el cens d’ocells a l’Estany de Banyoles des de 1995 i a l’Illa de Fares des del 2001 (aquest any coordinat amb naturalistes de la Garrotxa). Aquest any el cens s’ha realitzat dissabte 15 de gener a l’Estany i el mateix dia al Fluvià fet per ornitòlegs de la Garrotxa, tot i que s’han recollit totes les dades interessants entre el 10 i el 20 de gener.

Enguany destaca el nombre d’ànecs collverd que ha augmentat respecte els últims 6 anys. Aquest augment segons Limnos podria estar relacionat amb que durant l’últim any s’ha detectat que diverses persones porten menjar als ànecs a l’estanyol del Vilar, fet que pot haver afavorit una major reproducció i supervivència dels ànecs. Paral·lelament hem de destacar la presència d’altres espècies d’ànecs com el xarxet, el griset, el xibec i el morell cap-roig, que confirmen un augment de la diversitat d’espècies hivernants a l’Estany. Per segon any seguit es manté el  dormidor a les ribes de l’Estany d’esplugabous, uns ocells blancs que veiem en camps de conreu. També es va poder comptar una cigonya, segurament un dels integrants de la parella que aquest any han criat a la zona de La Puda.

Pel que fa a la resta d’espècies, la majoria mantenen valors similars a altres anys el que fa pensar en l’estabilitat. Com sempre s’han vist altres espècies comuns però escasses com el blauet, cabusset, les polles d’aigua, els becadells i els bernats pescaires. Cal destacar com a dada negativa com cada any la presència d’individus d’ànecs híbrids, domèstics i oques de granja, inclosa una oca egípcia i un ànec mandarí, que en no ser d’origen natural no són vàlids pel cens.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article