Un tribunal de Navarra considera "suficient" la devolució d'una propietat per cancel·lar un deute

La pretensió de cobrar més enllà del valor de la propietat és "moralment rebutjable"


La resolució judicial que considera que retornar la casa ja liquida la hipoteca és ferma i no hi cap recurs, de manera que l'entitat que havia "venut" la hipoteca, el BBVA, haurà de recórrer al Tribunal Constitucional per evitar la condemna. L'Audiència Provincial de Navarra ha donat suport a un acte judicial "pioner", "que posa en qüestió la Llei hipotecària espanyola que no preveu el dret de decisó per algú que no pot pagar la hipoteca.

Els fets es remunten a l'any 2009, quan el titular va hipotecar el seu habitatge per un import de 79.000 euros i, després de diversos impagats el BBVA, que va finançar el crèdit, es va adjudicar l'immoble en una subhasta. La caiguda del preu de l'habitatge enfront del valor de la hipoteca contreta tenia un saldo negatiu per al banc de l'ordre de 30.000 euros que s'havia de saldar. En compliment de la Llei Hipotecària espanyola, el BBVA va activar la segona fase de l'execució que consisteix a invocar la garantia personal del hipotecat i reclamar altres dels seus béns immobles, financers o ingressos. Però el jutjat de primera instància de la localitat d'Estella, primer, i l'Audiència provincial de Navara, després, han argumentat que va ser el propi banc qui va realitzar la taxació per concedir el crèdit sobre l'immoble. El més rellevant però és que la justícia consideri "suficient" la devolució d'una propietat per cancel·lar l el deute contret amb el banc. En aquest cas a més el tribunal qualifica la pretensió de cobrar més enllà del valor de la propietat de "moralment rebutjable".

La sentència, tot i no crear jurisprudència, obre la porta a una de les peticions més reivindicades durant els últims anys per col.lectius de titulars d'hipoteques, amb l'esperança que es modifiqui la normativa actual i, com passa en d'altres països, es pugui saldar el deute amb el retorn del bé hipotecat.

El diumenge vinent, 30 de gener, la plataforma  "afectatsperlahipoteca" de Barcelona celebrarà una reunió a la seu (c/Obradors,6) a les 5 de la tarda.

Text resolució judicial



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article