Accés a l'habitatge: "falta ben poc per començar a trobar gangues"


Gonçal Bernardos és Professor de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona i director del master en Assessoria i Consultoria, especialitzat en Economia immobiliària i financera de la UB. Bernardos dirigeix els informes que semestralment publiquen la Universitat de Barcelona i la immobiliària Forcadell, sobre l’actualitat i perspectives del mercat immobiliari. El darrer dels quals, presentat fa uns dies, anunciava una baixada de preus per aquest any del 4% de mitjana que arribaria al 20% l’any 2009.

Qui vulgui comprar-se un pis que no tingui pressa

Són càlculs extrets de dades oficials, Bernardos subratlla que encara no és moment de comprar, però que comencen a sorgir algunes oportunitats/gangues en el mercat immobiliari. “Qui vulgui comprar-se un pis”, aconsella, ”que no tingui pressa i miri les ofertes detingudament, el mercat esta començant a donar bones oportunitats”.


Audio:









Els fonaments que han portat a les conclusions de l'estudi venen donats per diversos factors, en destaca: L’increment actual d’oferta, la baixa que s’ha produït en la demanda i que les inversions ja es desvien més cap a borsa o a Països de l’Est, a més, afegeix "hi ha el promotor que confia en que es mantindran els preus alts –s’equivoca- i enlloc de baixar l’oferta, l’augmenta".
La baixada de preus seria una bona notícia pels joves i el seu accés a l'habitatge

En l’entrevista que podeu escoltar més avall, l’expert en el mercat immobiliari assegura que la caiguda prevista del 20% en els preus no és res comparat amb el 160% que s’han encarit els pisos des de 1998. Per una banda, afirma Bernardos, li preocupa perquè aquesta caiguda de preus serà un factor desestabilitzant per l’economia espanyola però, per l’altra, confessa que seria una bona notícia per als joves i el seu accés a l’habitatge. Davant dels que l’acusen d’alarmista ell afirma que “el que és alarmant de veritat és el preu que té el mercat de l’habitatge ara mateix”.

Bernardos assegura que les polítiques que s’apliquen des de l’administració per frenar preus tenen una repercussió insignificant i que, si cauen els preus, és perquè el propi del cicle del mercat marca la tendència. I més quan, s’ha arribat a un 35-40% de la compra per especulació, parlant amb dades de Catalunya.

Els preus d'aquí doblen els de Berlín

Els preus dels pisos a l’estat espanyol són dels més cars del món: doblen els preus dels de Berlin, són més cars que els de París i molt més cars que els d’Itàlia. A aquesta situació s’ha arribat perquè ha coincidit diversos factors, els més importants: l’especulació combinada amb el fet que els bancs han facilitat l’accés general als crèdits.

Què cal fer amb la hipoteca si ens causa problemes per arribar a fi de mes?

Bernardos pensa que la situació no millorarà de moment, es calcula que els tipus arribaran al 4,25 a finals d’any i l’euribor al 4,75, aconsella, abans que arribi l’embargament, que es prengui la iniciativa de vendre “si el pis es va comprar fa 3 o 4 anys encara es pot vendre amb beneficis”, i afegeix “qui ha pensat que el preu del diner continuaria per sempre al 2% ha comès un error i abans d’empitjorar la situació val més vendre i passar-se al lloguer”.

Descarregar

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article