Unió de Pagesos informa als consumidors de la pressió de les indústries lleteres als ramaders




Un comunicat d'Unió de Pagesos informa als consumidors de la situació d'abús que pateixen els ramaders davant de les empreses i multinacionals lleteres. En la nota assenyalen la marca Letel (grup Lactalis) com la que en aquest moment té el sector contra les cordes, però en breu se n'hi poden afegir més. Hem parlat amb Pep Alsina, responsable del sector dins del sindicat "no demanem el boicot a determinades marques, com equivocadament es va dir en la roda de premsa, el que volem és explicar la situació als consumidors i que ells decideixin".


El sector ha patit davallades absolutes en el preu de la llet de fins a 0,045 cèntims per litre (7 de les antigues pessetes) durant els darrers anys. Una quantitat més elevada si es té en compte l'increment de la vida i de les despeses diàries de les explotacions. "Aquest hivern haviem recuperat 0,012 cèntims en el preu (2 ptes) per litre i ara, Letel, ens ha anunciat que volen tornar a abaixar el preu".




Tots aquests alts i baixos, només són entre ramader i empreses envasadores perquè el consumidor, a la pràctica, ha vist que els preus s'anaven incrementant progressivament. Uns fets que esdevenen en un context europeu i mundial en què la tendència és a una millora del mercat. "Els pocs ramaders que queden a casa nostra ja fa temps que donen mostres d'estar cansats de no guanyar-se la vida", lamenta Alsina i afegeix que "davant de la pressió d'aquestes empreses al ramader només li queda explicar la situació al consumidor i que ell deicideixi".


Les explotacions ramaderes catalanes no cobreixen la demanda existent, gran part de la llet que consumim prové de França on si que hi ha excés de demanda i l'exporten. Ens arriba a granel i envasada. Però el percentatge de formatges que consumim procedents de l'estranger encara és més gran. "nosaltres no estem en contra que s'importi llet només volem que, els quatre que quedem, ens deixin viure de la nostra feina".

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article