Comprar taronges ecològiques on-line


Ecotaronges, es dedica des de fa 8 anys a la comercialització de taronges ecològiques d'una plantació de poc més de dues hectàrees, la finca és ubicada a les comarques de la Safor i La Ribera a Tavernas de la Valldigna -València-. Joan Carles Sifre ens parla de les avantatges de comprar directament del productor, de poder-ho fer a través de la xarxa i de quins tractaments químics té la comercialització de taronges convencional. En el decurs de l'entrevista trobarem un munt de raons per decantar-nos per consumir aquest tipus de taronges.

-Quines avantatges per al consumidor creu que te el fet de comprar directament per internet un producte com el seu?

Sabem exactament d'on procedixen. Després de les últimes crisis alimentàries, comprant en origen sempre estarem mes segurs. També sabem que és un producte fresc i que no ha perdut qualitat mentre passa a través d'intermediaris.

-Te molts de clients de fora de València? Quin tant per cent venen per xarxa i quin pel circuït habitual?

El 85% dels clients són de Catalunya i la resta d'Astúries, Madrid, País Basc. Només un 30% de les comandes ens arriba per internet. La resta ens arriba per telèfon. Encara que no preguntem, pensem que és a causa del « boca a boca »

-Què suposa per a un productor poder comercialitzar el seu producte per la xarxa?

Poder continuar fent una agricultura ecològica a preus assequibles, sense usar plaguicides i sense contaminar. Que el consumidor et reconega directament “a tu” que és un bon producte i que sap el que menja. J.T (d'un poble de Girona): “ Jo recorde que de xicotet m'agradaven les taronges. Ara em tornen a agradar”.

-La campanya de la taronja s'allarga fins?

Servint les diferents varietats, podem menjar-les en condicions òptimes des de desembre fins a juny ja que la maduresa de les distintes varietats se solapen unes amb altres.

-Les taronges que habitualment trobem als supermercats quan de temps de mitjana fa que s'han collit de l'arbre?

De juliol a desembre a Espanya no hi ha taronges (estan madurant). Les que provenen d'Espanya poden haver-se agafat fa 6 mesos. La mitjana seria uns 3 mesos. Les que vénen de l'hemisferi sud s'han agafat amb almenys 2 mesos d'antelació però la seua qualitat és molt pobra. A més, com ha ocorregut anteriorment poden portar-nos noves plagues. Per un altre costat : Si a Espanya es malpaga la toronja, quins preus s’hauràn pagat allà?

-A quant és pot allargar la conservació del producte amb totes els seves qualitats ?

Les que no tenen tractament post-collita (llavat, encerat, tractament antifongs) unes 2-3 setmanes. En condicions òptimes d'humitat, ventilació i ombra fins a 5 setmanes.

-En la vostra web parleu de la no dissipació dels productes que, en la comercialització habitual, s'utilitzen per abrillantar i conservar mes temps les taronges un cop collides. Són aquests els residus mes preocupants per la salut dels consumidors ? És poden eliminar ?

Són igual de preocupants o perillosos els productes químics utilitzats en el tractament post-collita com els plaguicides prerecol•lecció, és a dir, els que s'utilitzen durant el cultiu per a combatre plagues i/o per a induir al taronger a desenvolupar una determinada funció fisiològica (hormones vegetals). Com es veu en la gràfica de la web (apartat "ecologia": sempre queda una quantitat de plaguicides prerecol•lecció que no es pot eliminar (no es dissipa). Els plaguicides són productes dissenyats per a matar i no distingixen uns animals d'altres, per tant si hi ha restes en els aliments ens afectaran però no en un principi si no a llarg termini perquè el seus efectes són acumulatius. Són importants disruptors del sistema nerviós que provoquen malalties de tipus neurològic. També són cancerígens.




Els plaguicides no es poden eliminar, encara que es llave molt bé la taronja, ja què han quedat integrats en ella: És la línia recta horitzontal a la que queda reduïda la corba de dissipació (blava i morada) i que per molts dies que passen la concentració del plaguicida ja no disminuïx, sempre és la mateixa, perquè ha quedat integrat. Esta quantitat és detectable si fem una anàlisi.


Taronges ecològiques no són aquelles en què simplement s'ha evitat el tractament post-collita. Taronges ecològiques són aquelles que, a més, no s'han tractat amb plaguicides ni hormones durant el seu cultiu. En la venda directa és massa evident que no hi ha tractament post-collita; assenyalar açò com “el gran avantatge” és afirmar el que és obvi. Exemple: Molt utilitzat en agricultura convencional (o “natural”) és el 2,4D. Este era un dels components del famós “agent taronja” utilitzat en la guerra de Vietnam per a la defoliació de la selva i així poder veure l'enemic. Tots coneixem els efectes que ha provocat en la població passats 10-15 anys. L'efecte del 2,4D a baixa concentració en cítrics és actuar a manera d'hormona vegetal induint a enfortir el peduncle de la taronja per a què esta no es desprenga de l'arbre.-Quant temps fa que funciona la seva empresa, com a ecològica i com a comercialitzadora a través d'internet?

En primer lloc dir que no tenim mentalitat d'empresa, mes bé som un negoci familiar ja què ni tan sols tenim contractats treballadors externs. Com ecològica funcionem fa 8 anys, quan vam començar a cultivar els camps dels nostres pares i iaios. A comercialitzar per internet fa 2 anys.
-
Les seves taronges arriben a les llars dins de caixa de cartró reciclable i una branqueta de llorer fresc ecològic d'obsequi, com a empresa participa en alguna activitat de foment i difusió de la sostenibilitat?

Només aportem informació a través de la web i a qui ens la sol•licite. També intentem convéncer altres agricultors a què no usen plaguicides, que és possible cultivar taronges sense usar-los. Volem fer veure que és possible produir sense contaminar i per tant no parlar de sostenibilitat, perquè qui o què és capaç de marcar la barrera entre sostenibilitat i no sostenibilitat?
-
Hem vist que entre les nombroses webs valencianes que venen taronges n'hi ha que fins i tot adjunten un vídeo o fotografies de la finca.

Veuràs que totes les webs valencianes venen “taronges naturals, sense tractament post-collita”. Nosaltres només venem taronges ecològiques i incloem l'anàlisi del Servei d'anàlisi Agroalimentària de la Generalitat. La raó de no incloure animacions, flash o vídeo es deu al fet que amb això la pàgina es fa molt “pesada” a l'hora de descarregar-la. Encara hi ha moltíssims usuaris que naveguen amb un mòdem de 56K i que abandonarien la pàgina desesperats perquè tarda molt a veure's. La web l'hem construït nosaltres mateix i des d'un principi desidirem no sobre carregar-la. L'altra raó és perquè als buscadors, sobretot el Google, no els agrada este tipus de programació i sempre posiciona pitjor este tipus de pàgines. Respecte a les fotos no li veiem molta utilitat. Podríem posar qualsevol foto bonica, es corresponga o no amb la realitat. Pensem que és mes important la informació, el contingut i la redacció. -
Quan ha aconseguit la taronja una maduresa òptima?

Hi ha molts mètodes formals per a saber-ho: per mitjà del Brixòmetre (ens diu a l'instant el percentatge en sucre), relació entre sucre i àcid cítric, etc. El millor és tastar-la. Tenim els millors tastadors de taronges: Els nostres gossets. Només les mengen quan estan ben madures i si són bones. Potser posem un vídeo d'ells menjant taronges!

Anècdotes

*Un veí alemany ens diu que comprar taronges a Alemanya és tirar els diners. Només les ecològiques estan bones però el seu preu a Alemanya és prohibitiu. *El meu veí del camp em va dir: “He vist el teu camp i hauries de tractar-lo perquè està ple de bitxos”. Els bitxos eren insectes beneficiosos que estan controlant altres plagues.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article