Jornades gastronòmiques de l'espigall

  • Diversos restaurants del Penedès

Del 19 de febrer al 4 de març durem a terme les jornades del l’Espigall. Durant
dues setmanes els espigalls seran protagonistes en algunes de les elaboracions
dels nostres cuiners, El Josep Pascual de l’Ull de Llebre (Bisbal del Penedès),
L’Oriol Rossell de l’Obrador (El Vendrell) i David Vernet del restaurant Vell Papiol
(Calafell). El brotó i espigall està produït per Daniel Mercader del Camp de la
Sort (Bonastre) mitjançant un cultiu ecològic i de proximitat. Aquestes jornades
pretenen potenciar, ficar en valor i donar a conèixer aquest producte local i
autòcton però alhora a vegades poc conegut o infravalorat.


Què són els espigalls o brotons?
Els brotons i els espigalls són dues parts de la col brotonera (Brassica oleracea)
que corresponen a fases diferents del creixement d’aquesta planta originària de
la zona del Penedès i Garraf. Durant els mesos d’octubre i novembre li creixen
uns brots amb molta fulla, que són els brotons, i al gener, abans que tingui lloc
la floració, apareixen els espigalls –inflorescències immadures–, que es poden
collir fins al març.


Quines propietats nutritives tenen els espigalls?
Els brotons i els espigalls tenen unes propietats nutritives destacables
en vitamines i minerals. Tenen un contingut elevat en àcid fòlic, vitamina
C, vitamina A, potassi i fibra i, com la resta de germanes de la família de
les crucíferes, és a dir, de les cols. A més tenen un contingut alt en fibra.


Com es cuina a casa?
Vigileu sempre no coure’ls amb excés, perquè passats els 20 minuts de cocció
la quantitat de vitamina C es redueix a la meitat. També els podeu fer al vapor.
Tanmateix desprès es poder saltejar, afegir a les coques, com a ingredient
protagonista o acompanyament. Al llarg dels dies a la web del
www.terrraitaula.cat i a les nostres xarxes socials publicarem algunes receptes.


On tastar-lo? I com tastar-lo?
Restaurant Ull de Llebre (Bisbal del Penedès) – www.restaurantulldellebre.com
Cabrit confitat amb calçots, quinoa i espigalls
Restaurant Vell Papiol (Calafell) – www.vellpapiol.com
Cocotxa de bacallà gratinada amb all i oli d’alls confitats, crema d’espigalls i
puré de nyàmeres (Format tapa)
Trinxat d’espigalls, cansalada, botifarra del perol i ou ecològic
L’obrador de l’Oriol Rossell (El Vendrell) - http://www.l-obrador.com/
Coca d’espigalls amb patata i botifarró negre


On comprar-los?
A través de la www.mercatbio.cat i les seves cistelles a domicili o a la plaça del
Mercat del Vendrell tots els divendres a la parada del mateix productor.
 

Jornades gastronòmiques de l'espigall