Debat: Si l'habitatge és un dret per què hi ha persones sense llar?

  • Espai Francesca Bonnemaison c/ Sant Pere Més Baix, 7
    Barcelona

L'habitatge i la situació de les persones sense llar centrarà el darrer debat 'Socialitzant BCN'

L'Espai Francesca Bonnemaison acull l'11 de desembre el debat 'Si l'habitatge és un dret, per què hi ha persones sense llar?', que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona

'Socialitzant BCN: Cooperar per fer ciutat' vol ser un punt de trobada i debat entre entitats i experts de l'acció social a Barcelona

Fa mig any, que és quan es va fer el darrer recompte de persones sense llar a Barcelona, centenars de persones voluntàries van comptabilitzar 956 persones dormint a la via pública i 2.130 en equipaments municipals o de les diverses entitats socials. Aquestes persones un dia van perdre casa seva i es fa difícil pensar que amb l'augment de preus de lloguer puguin recuperar fàcilment una llar i viure dignament a la ciutat.

Per debatre aquest fenomen, el mitjà digital Social.cat, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Barcelona, organitza el proper dimarts 11 de desembre el col·loqui 'Si l'habitatge és un dret, per què hi ha persones sense llar?', que s'emmarca dins els col·loquis 'Socialitzant BCN: Cooperar per fer ciutat'.

La taula rodona, que tindrà lloc a les 18h a l'Espai Francesca Bonnemaison (Carrer de Sant Pere Més Baix, 7), és el quart de quatre col·loquis programats durant el segon semestre del 2018. L'objectiu és reflexionar amb entitats, tècnics, professionals i experts de la ciutat de Barcelona amb la intenció de generar debat.

El context de la jornada

A la matinada del 16 de maig de 2018 un total de 925 persones voluntàries van participar al Recompte 2018 de persones sense llar a la ciutat de Barcelona, dividides en 287 grups. En total, van comptabilitzar 956 persones dormint a la via pública i 2.130 en equipaments municipals o de les diverses entitats socials. Les que es van comptabilitzar durant el recompte de l'any passat van ser 1.026 dormint al carrer i 2.006 en recursos residencials de la XAPSLL a equipaments municipals. Pel que fa als assentaments, durant el 2017 hi va haver una mitjana anual de 444 persones, mentre que durant el primer trimestre de 2018 aquesta xifra va pujar a 536.

A aquestes elevades xifres s'hi suma, a més, una tendència a l'alça dels preus de lloguer de la ciutat. En concret, oscil·len entre 662,11 euros de mitjana a Nou Barris i 1.232,92 euros al barri de Sarrià-Sant Gervasi, fet que fa que sigui molt complicat per les persones que no tenen un sostre on dormir de llogar un habitatge. De fet, la mitjana de preu de lloguer a la ciutat de Barcelona és de 907,35 euros al mes.

El Social.cat ha recollit totes les dades imprescindibles per conèixer aquesta realitat en un dossier, que inclou també opinions i entrevistes a experts en aquesta matèria. Per obtenir-lo, podreu consultar-lo al web www.social.cat/socialitzant/ a partir de dimarts 11 de desembre.

Els ponents

Per abordar aquesta temàtica complexa, el Social.cat ha convidat tres ponents d'àmbits diferents per donar una visió polièdrica d'aquesta realitat.

Ester Sánchez, cap del Departament de Suport a la Persona d'Arrels Fundació
Gustavo Luis Flores, persona atesa per Arrels Fundació
Jesús Ruiz, director d'Assís Centre d'Acollida
Albert Sales, assessor de la tinència d'alcaldia de Barcelona

La cap de redacció del Social.cat, Cristina Garde, moderarà el debat