2a Fira de les Merdes de Catalunya


  • Manlleu

El dissabte 16 de setembre, Manlleu serà la seu fe la 2a. Fira de les Merdes. El col·lectiu 'culs de Catalunya' assenyala que la primera fira de les Merdes tenia com a objectiu situar els diferents conflictes ambientals al mapa de Catalunya, que finalment es va presentar el febrer passat. Arran d’aquest mapeig i, al fer la posada en comú de les problemàtiques, va sorgir la necessitat de donar continuïtat a la trobada bàsicament per dues motivacions principals:

· Els conflictes soci-ambientals no entenen de fronteres territorials. La contaminació atmosfèrica es desplaça afectant diferents zones del principat o la contaminació d’aqüífers pot impactar molts quilòmetres enllà del focus d’emissió. Així, alguns conflictes poden semblar estrictament locals quan en realitat no ho són. A Catalunya tenim un munt de conflictes d’aquesta mena. Segons el col·lectiu, la gran majoria de població catalana respira un aire perjudicial per la salut degut a l’elevada densitat de trànsit privat. En comarques com Osona, la meitat de les fonts no són potables degut a l’efecte dels purins. Podríem enumerar una llarga llista de focus de toxicitat des dels llots de l'embassament de Flix fins als nitrats dels aqüífers de l’Empordà, passant per l’abocador de Tivissa. Però sovint, les lluites que s’hi encaren continuen tenint un enfoc molt local.

· Compartint experiències com va ser durant la primera trobada, es constata que la immensa majoria d’aquests conflictes soci-ambientals parteixen de la mateixa base: un model econòmic que prioritza el benefici econòmic privat enfront de l’interès comú. Aquesta lògica d’espoli no només està deteriorant el territori i les condicions laborals i de vida de les majories socials, també té unes conseqüències cada vegada més greus sobre el nostre estat de salut..

2a Fira de les Merdes de Catalunya