Preocupació entre les entitats naturalistes per la venda d’un solar a Gallecs


La Plataforma per a la Defensa de Gallecs ha presentat una queixa al Síndic de Greuges per a manifestar la indefensió de la població davant de les pràctiques de mercadeig de sòl propietat de la pròpia administració. En un comunicat, l'agrupació d'entitats defensores de l'espai natural de Gallecs, ubicat al Vallès Oriental, lamenten la venda d'un solar de  més de 50.000 metres quadrats per part d'INCASOL de la Generalitat a una empresa que ha de construir un centre logístic per carretera.

El col.lectiu ecologista tem que la venda per part de l’INCASÒL de la Generalitat de Catalunya -amb el consentiment de l’Ajuntament de Santa Perpètua- per a la urbanització de 50.000 metres quadrats de Gallecs a l’empresa TransWences per a la construcció d’un centre logístic per carretera, comportarà un greu deteriorament del Medi Ambient i de la Salut de les persones.

Defensent que Gallecs és un espai natural al bell mig del Vallès Oriental que cal preservar ateses les essencials funcions agrícoles, ambientals i per a la salut de les persones que suposa. Tanmateix, a diferència del què pensa la gran majoria de la població, tot l’Espai Natural de Gallecs no està inclòs en el Pla Especial d’Interès Natural de Gallecs i, per tant, no té una figura urbanística que n’impedeixi la seva urbanització. El cas de Can Banús n’és un exemple, però hi ha espais a d’altres municipis, com Mollet, Palau o Montcada que poden ser urbanitzats en qualsevol moment tot i tenir com a propietari la Generalitat de Catalunya mitjançant l’empresa pública de l’INCASÒL.

La zona que l’INCASÒL pretén vendre -per la que ja ha cobrat una paga i senyal- es troba al municipi de Santa Perpètua de Mogoda, a tocar de Mollet del Vallès. Aquesta operació es va realitzar mitjançant una addenda en el conveni marc que regula els àmbits de desenvolupament previstos en el pla director urbanístic (PDU) de Gallecs, que va ser signat per la Generalitat i el consistori perquè, modificant el pla general d’ordenació urbanística municipal, s’hi pugui instal·lar activitat econòmica industrial en aquest espai natural.

Cal recordar que ambdós municipis, de la mateixa manera que gairebé tota la Regió Metropolitana de Barcelona, no compleixen els límits establerts per la Directiva Europea (2008/50/CE) sobre la qualitat de l’aire i una atmosfera més neta i la Directiva Marc (96/62/CE) sobre l’avaluació i gestió de la qualitat de l’aire ambient. Els governs han estat advertits de sanció per la Unió Europea en repetides ocasions.  La Plataforma recorda que ara fa pocs dies hem pogut comprovar com un anticicló disparava totes les alarmes sobre la qualitat de l’aire i com les administracions catalanes competents no prenien les mesures adequades per pal·liar els focus de contaminació.

Per això, la Plataforma per a la Defensa de Gallecs i totes les organitzacions que en formen part -més de 50- presenten una queixa al Síndic de Greuges per a manifestar la indefensió de la població davant les pràctiques de mercadeig de sòl propietat de la pròpia administració, els impactes sobre els valors agrícoles, naturals, socials i paisatgístics de Gallecs derivats d’aquest tipus d’activitat i denunciar la inoperativitat al respecte per a minimitzar la contaminació atmosfèrica que posen en risc el dret a un medi adequat i a la salut de les persones.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article