Electricitat, gas i petroli injecten liquiditat als comptes de l'estat

El preu de l'energia i les benzines en màxims històrics


El bidó de petroli Brent, el de referència a Europa, costa ara mateix al voltant dels 94 dòlars, un nivell que es manté amb poques fluctuacions des de fa mesos, però molt lluny del rècord del 3 de juliol de 2008 quan va arribar als 146 dòlars per bidó. Tot i això, el preu que es paga per la gasolina i el gasoil dels automòbils és en màxims històrics i ja hi ha estacions de servei on el litre de gasolina arriba als 1,30 euros -216 de les antigues pessetes-.

El mateix passa amb el gasoil que ha arribat gairebé a 1,24 euros per litre, en unes jornades, les de finals d'any, tradicionalment plenes d'anuncis d'increments de tarifes i preus.

Això suposa que omplir el dipòsit d'un cotxe de gama mitjana que pot encabir fins a 50 litres costi 62 euros. Aquest increment notable dels preus dels carburants no està relacionat doncs amb els màxim del bidó de petroli en orígen, ni tampoc amb un augment de la demanda, ja que, segons les últimes dades conegudes el consum de gasolina es va reduir en un 5,9%, i el del gasoil un 1,1%. La raó, en tot cas, caldrà buscar-la, com en el cas de l'electricitat, en la necessitat de liquiditat del govern.

Consulta de preus dels combustibles per estacions de servei i província (Mityc)



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article