L'increment de l'electricitat confirma els pitjors auguris

El govern central incrementa la TUR en un 10%


El govern central ha anunciat finalment la puja d'un 9,8% de la Tarifa d'Últim Recurs a la que estan abonades uns 17 milions de llars. L'increment correspon al mes de gener -recordem que es revisa trimestralment- i ve acompanyat de la puja d'un 3,9% del gas. Davant de la confirmació de la xifra, les organitzacions de consumidors i usuaris han mostrat la seva indignació. Lamenten que en plena crisi econòmica es castigui les despeses de les llars per satisfer el sector energètic.

Els tres milions de consumidors  adscrits al bonus social no tindran increment de preus fins al 2013, recordem que són els que tenen contractats menys de 3kW, famílies nombroses, les que tenen tots els seus membres a l'atur o les que només perceben pensions mínimes.

Facua puntualitza que la metodologia de subhastes que regeix l'evolució del preu del kWh "està viciada", es tracta d'un sistema poc transparent que ja han qüestionat tan la Comissió Nacional d el'Energia com la Comissió Nacional de la Competència.

L'organització considera que fins i tot en l'anunci de la pujada per part de l'executiu no queda prou aclarit quin serà el perfil de l'usuari en el que recaurà aquest increment i tem que la puja pugui ser superior a l'anunciada en funció del nivell de consum de les famílies.

De la seva banda, l'OCU qualifica la mesura de "molt greu" i recorda que els increments de la tarifa elèctrica des de 2008 són ja del voltant del 36%. El director de l'entitat, José María Múgica, recorda que ningú va explicar quins serien els costos de transició a la competència, que fa alguns anys van servir per justificar l'augment de les tarifes, i troba a faltar explicacions oficials de quin és actualment el dèficit tarifari que es pretén compensar amb l'encariment de l'electricitat.

Ministeri Indústria

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article