S'inaugura una nova edició de Cinema i Solidaritat


L'edició d'aquest any està dedicada a l'altra cara de la informació i vol acostar al públic aquelles realitats que no són portada dels diaris. El cicle constarà de deu sessions gratuïtes organitzades per diferents entitats gironines que treballen en l'àmbit de la cooperació. La primera sessió tindrà lloc dimarts 28 de setembre i de manera mensual fins al juny del 2011, s'oferirà una pel·lícula per parlar sobre temes relacionats amb els drets humans des de l'òptica de les entitats que treballen a Girona. Consulteu el programa.

Totes les sessions començaran a 2/4 de nou del vespre, al cinema Truffaut, i l'entrada és gratuïta. En cadascuna d'elles i haurà una presentació a càrrec dels membres de l'entitat i un debat final per parlar del tema que proposa la pel·lícula. Algunes de les pel·lícules són inèdites a Catalunya.

La primera sessió, organitzada per l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí, va tenir lloc el dimarts 28 de setembre i va tractar el conflicte del Sàhara amb "Un grito desde el Sáhara", un documental produït per l' ONG basca Mundubat, que exemplifica la lluita del poble Sahrauí per recuperar el seu territori i sobirania i de les terribles conseqüències que el conflicte té per als civils sahrauís.

El mes d'octubre, Grec i l'Institut Català Internacional per la Pau, projectaran la pel·lícula danesa "Ned Med Vaabnene (Deposeu les armes"), un film antibel·licista danès basat en la novel·la homònima de la premi nobel Bertga von Suttner, el film va ser dirigit per Holger-Madsen i va comptar amb el guió de Carl Theodor Dreyer.

Els problemes dels immigrants subsaharians il·legals a Catalunya, serà el tema de reflexió en la sessió de novembre. Aquest tema l'exemplificarà el documental "Les ombres" d'Oriol Canals, un film que mostra com aquestes persones creen unes poblacions alternatives, fantasmes i alienes a allò que els envolta. Aquest documental ha estat proposat per Intermón Oxfam.

Haití serà el protagonista de desembre amb el documental "Toussaint Louverture, Haïti et la France de Laurent Lutaud". Aquest documental proposat per l'Aliança Francesa i Justícia i Pau, repassa la vida de Toussaint-Louverture: esclau rebel primer, general de l'exèrcit francès després, Louverture van ser un dels que van obrir les portes cap a la llibertat del poble negre a Haití.

La dificultosa vida diària de les poblacions agràries de Nicaragua es tractarà en la primera sessió de 2011 a proposta de DESOS. Per poder reflexionar sobre les necessitats d'aquestes zones rurals i de les possibles solucions s'ha escollit el documental "Camins de Fang" de Fina Sensada.

"Dónde acaban los caminos", de Carlos García Agraz, és la pel·lícula guatamalteca escollida per a la sessió de febrer, una sessió que versarà sobre la divisió entre les races ladines i indígenes a Guatemala. En el film un metge no dóna importància a aquesta divisió i ajuda als indígenes a superar una epidèmia de tifus.

Les infrahumanes condicions de treball de les fàbriques xineses queden reflectides en el documental "China blue", de Michael Peled. Un film que ens mostra des d'una òptica privilegiada el dia a dia d'unes treballadores d'una fàbrica de texans. "China blue" és una proposta de Setem per a la sessió de març.

A través de l'exemple de la llacuna de Fúquene, Teixidors de Xarxes, tractaran el tema de l'ecologia i la devastació dels últims llacs andins. Per aquest motiu es projectarà "El desafío de Fúquene", de Conxita Guerra. La sessió d'abril tindrà una altra pel·lícula a projectar, en aquest cas el documental "Una mirada al parque Santa Cruz", d'Albert Pipió, proposat per Brasol, i que és un relat fílmic a l'entorn del barri de Santa Cruz i el dia a dia dels seus habitants. Santa Cruz és alhora el mirall de molts altres barris de Brasil i de llatinoamèrica en general.

El documental musical serà el protagonista de la sessió de maig, amb "Revolution", de Mayckell Pedrero, un film dedicat al grup de Hip-hop Los Aldeanos. L'Agenda Llatinoamericana i Transfusión cubana proposen una nova manera de veure la societat cubana des del prisma dels joves creadors.

COMG Ajuda tancarà el Cinema i Solidaritat 2010-2011, amb la projecció de "La Flor del Desierto", de Sherry Hormann, un film que ressegueix la història de Waris Dirie, una noia nascuda a Somàlia en una família de pastors nòmades que es va convertir en una de les models més sol·licitades de l'època.

Font: Coordinadora d'ONG Solidàries

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article