Festa del joc i la joguina en català aquest dissabte a Barcelona


La Plataforma per la Llengua estrenarà a la 13a Festa pel Joc i el Lleure una cançó per reivindicar el dret a jugar en català.
Dissabte, el passeig Lluís Companys de Barcelona s’omplirà de tallers, jocs, música i joguines per a nens i famílies. L’ONG del català arrenca una campanya per demanar a Playmobil que etiqueti les seves joguines en català.

El grup Xiula presentarà la cançó ‘Juga, juga!’, una melodia per engrescar a jugar en la llengua pròpia

La Plataforma per la Llengua organitza aquest dissabte, 19 de novembre, la 13a Festa pel Joc i el Lleure en Català, una de les activitats reivindicatives i populars de l’entitat. Les activitats es desenvoluparan al passeig Lluís Companys de Barcelona, al costat de l’Arc de Triomf, des de les 10 del matí fins a les 3 de la tarda. En les anteriors edicions hi van passar més de 8.000 persones cada any.

Al llarg de tot el passeig, la Festa inclou parades de jocs, joguines i manualitats exclusivament en català perquè els nens i nenes les coneguin i puguin jugar en la seva llengua com un acte normal. Hi haurà una vintena de firaires amb jocs genuïns i tradicionals catalans, així com també una zona per jugar a Scrabble en català. Una quinzena d’entitats oferiran tallers de doblatge, de glosa o de màgia, entre d’altres. Una de les novetats seran els tallers en llengua de signes que faran diverses associacions.

Segons dades de l’ONG del català, només el 7,66% de les joguines que les grans empreses fabricants venen a Catalunya estan etiquetades en català. La Plataforma per la Llengua disposa d’un web, www.jocsijoguines.cat, on recull tots els jocs, joguines i aplicacions que incorporen el català ja sigui en l’etiquetatge, en les instruccions o en el joc mateix. De fet, si se n’exclouen els puzles d’Educa, la xifra baixa fins al 2%.



Campanya ‘Playmobil en català’

Davant aquesta situació, la Plataforma per la Llengua insisteix perquè el sector de la joguina inclogui el català en el seu etiquetatge i en les instruccions. Aquest dimecres l’ONG del català engega una campanya per demanar a l’empresa Playmobil que etiqueti els seus productes en català. L’empresa alemanya ofereix els seus articles en 23 llengües i, a través del web www.canvia.cat els usuaris podran signar una carta i enviar-la a la direcció de l’empresa per adreçar-los la petició que volen els seus productes en català.

Durant la festa, dos clics de Playmobil de mida humana passejaran pel passeig Lluís Companys amb un missatge que reclama el català perquè els nens i nenes s’hi puguin fer fotos i publicar-les a les xarxes socials amb l’etiqueta #PlaymobilEnCatalà. A més, els assistents podran fer dibuixos de personatges Playmobil i després es publicaran al web playmobil.cat.



Estrena de la cançó ‘Juga, juga!’

La principal novetat musical de la 13a Festa pel Joc i el Lleure en Català serà l’estrena de la cançó ‘Juga, juga!’, a càrrec del grup d’animació infantil Xiula. El tema serà un clam a jugar en català com un acte de normalitat i d’expressió amb total llibertat.

A l’escenari de la festa també hi haurà l’espectacle de contacontes Un Far de Contes, una actuació de glosa a càrrec de Cor de Carxofa i, com a novetat, l’Associació Volem Signar i Escoltar signarà una cançó en llengua de signes.

Des de la Comissió de Joc i Lleure de la Plataforma per la Llengua s’espera que aquesta tretzena edició sigui un nou èxit d’infants i famílies per reclamar la normalització del català en el sector dels jocs, de les joguines i dels productes infantils en general.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article