L’IRTA presenta dues noves tecnologies per processar la llet d’una manera més sostenible


Els sistemes permeten esterilitzar la llet amb energia solar tèrmica i radiofreqüències. Les dues infraestructures són úniques al món i formen part del projecte europeu Enthalpy. L'IRTA, adscrit al Departament d'Agricultura de la Generalitat, és un institut d’investigació dedicat a la R+D+i agroalimentària. Fa recerca en àmbits com la producció vegetal, la producció animal, les indústries alimentàries o el medi ambient

Aquest dimecres 26 d’octubre, tindrà lloc a Monells (Girona) una jornada de difusió de resultats del projecte europeu Enthalpy, sobre tecnologies que milloren la sostenibilitat del processat de la llet.

Serà una jornada oberta als socis del projecte, a altres científics (especialment relacionats amb la indústria làctia), i a empreses de tot Europa. Es visitaran les noves infraestructures científiques que el projecte ha finançat, especialment:

Sistema de captació de l’energia solar tèrmica, a temperatures superiors a 100ºC (sistema de mitja temperatura). El sistema permet escalfar aigua fins a 160ºC, i portar la calor fins un equip UHT (on es permetrà esterilitzar la llet utilitzant només aquesta energia renovable), o bé fins l’atomitzador de llet en pols (per l’assecat de la llet). Es tracta d’una infraestructura única al món, i s’ha treballat conjuntament amb l’IREC (Institut de Recerca i Energia de Catalunya). El sistema està dissenyat per poder treballar en condicions climàtiques variades de sol (poc o molt), i està completament monitoritzat, el que permetrà fer estudis científics d’aplicació d’aquesta font d’energia renovable.

 Sistema d’esterilització UHT per radiofreqüència. Aquestes ones electromagnètiques permeten un escalfament ràpid de líquids alimentaris complexos (d’alta viscositat o amb partícules), utilitzant energia elèctrica, una energia més sostenible que el gas natural de les calderes de vapor. En aquest cas, i conjuntament amb l’empresa Inoxpa, s’ha dissenyat un equip que pot treballar amb escalfament indirecte (amb vapor de caldera o aigua sobreescalfada solar), amb escalfament directe (injecció de vapor alimentari), o per radiofreqüència. També es pot envasar l’aliment tractat asèpticament.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article