Refresh, projecte pilot per reduir el malbaratament alimentari a Europa


El proper 16 d'octubre és el dia mundial de l'Alimentació, aprofitant la commemoració l'IRTA (institut d'investigació agroalimentària de la Generalitat de Catalunya) presenta un  projecte pilot a l'estat espanyol amb l'objectiu de reduir el malbaratament alimentari a Europa. L’estudi forma part del projecte europeu REFRESH que compta amb la participació de 26 socis europeus i de la Xina.
L’objectiu és elaborar un protocol d’actuació a nivell europeu que intervingui a tota la cadena de valor

Segons xifres de la Comissió Europea, cada any es llencen a Europa 100 milions de tones d’aliments, i aquesta xifra podria ser de 120 milions el 2020. Es calcula que els recursos alimentaris que es perden o es malbaraten podrien ser suficients per alimentar dues vegades a totes les persones que pateixen gana al món. El malbaratament alimentari és, a més, el tercer emissor de carboni al conjunt de països de la UE.

El CREDA (Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari de l’IRTA i l’UPC) és un dels socis del projecte REFRESH (Resource Efficient Food and dRink for the Entire Supply cHain) finançat per la Unió Europea (Horitzó 2020). El seu objectiu és produir un coneixement científic ampli que permeti analitzar les claus del malbaratament alimentari en totes les etapes de la cadena de valor y dissenyar estratègies pràctiques de reducció per al futur. REFRESH treballa per contribuir en reduir el malbaratament alimentari en tota la UE en un 30% per a l’any 2025, reduir els costos de gestió de residus, i maximitzar el valor del malbaratament alimentari inevitable i del material d’embalatge.

L'estat espanyol és un dels quatre països pilot del projecte, conjuntament amb Hongria, Alemanya i els Països Baixos. El CREDA (UPC-IRTA) treballa en un estudi qualitatiu de les pràctiques, les percepcions i les motivacions dels consumidors en aquestes diferents regions, i alhora analitza la seva comprensió de la informació dels envasos i l’acceptabilitat dels residus alimentaris com a subproductes. A més, està recopilant dades quantitatives amb una metodologia comuna per comprendre el malbaratament en la seva totalitat a les llars.

Paral·lelament, el projecte preveu crear una plataforma formada pels actors clau de la cadena agroalimentària (productors, distribuïdors, indústria, entitats socials, associacions de consumidors i institucions públiques), que juntament amb els resultats dels projectes pilot, serviran per elaborar un protocol d’actuació que es pugui aplicar a nivell europeu.

El projecte pilot que s’està desenvolupant a Espanya inclou una important varietat d’organitzacions del sector, administracions i associacions:

    Mercabarna
    Espigoladors
    Banc d’Aliments
    ARC (Agència de Residus de Catalunya)
    AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona)
    PAA (Plataforma Aprofitem els Aliments)
    ADICAE (Asociación de Usuarios de Bancos Cajas y Seguros)
    FIAB (Federación Española de Industrias de la Alimentación)
    ASEDAS (Asociación Española de Distribuidores, Autoservicios y Supermercados)
    FCAC (Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya)
    AECOC (Asociación de Fabricantes y Distribuidores)
    HISPACOOP (Confederación Española de Cooperativas de Consumidores y Usuarios)

El projecte, que va començar fa un any, aborda la problemàtica del malbaratament alimentari des d’una perspectiva interdisciplinària (política, economia, comportament del consumidor, medi ambient, comunicació, etc.) i té l’any 2019 com a data final en la que es publicaran els resultats definitius. REFRESH reuneix 26 centres d’investigació i consultories de 12 països europeus i la Xina.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article