Suècia vol promoure la reparació d'objectes a través de la via fiscal


L'obsolescència programada dels objectes de la llar és un concepte que va fer-se viral des que Cosima Dannoritzer  va publicar el documental 'Comprar, llençar, comprar', ara fa cinc anys. En el reportatge sorgien preguntes com per què els estris electrònics tenen cada vegada una vida més curta o per què una bombeta inventada el 1911 tenia un certificat de funcionament de 2.500 hores i amb els anys el seu temps útil s'hagi reduït a una durada ínfima partint d'aquesta base. El govern suec s'està plantejant de lluitar contra aquesta pràctica de les grans multinacionals i ho vol fer per la via d'incentius fiscals.

Si fa uns dies recollíem la notícia que els Amics de la Terra han iniciat a França una campanya per allargar la garantia d'electrodomèstics i altres estris de la llar a 10 anys, ara ens arriba la iniciativa del govern suec que fa un pas més enllà. Així, s'ha proposat fomentar la reparació dels objectes i mercaderies a través d'incentius fiscals. En aquests moments està preparant un projecte de llei que pretén disminuir l'IVA aplicat a la reparació i a les peces de recanvi, d'un 25% a un 12%.

D'altra banda també estudia incloure en la mateixa normativa promoure entre els ciutadans la reparació dels seus productes, ja que poden reclamar així una reducció dels seus impostos. D'aquesta manera pretén iniciar als suecs en la cultura de l'aprofitament i reparació que actualment s'ha perdut i assegura que així també es crearien nous llocs de treball. Considera que si es repara, també es reduiran les compres de nous productes i això també beneficiarà la reducció d'emissions de carboni vinculades a aquests bens.

La iniciativa ha de passar pel Parlament suec amb l'objectiu que, si s'aprova, es posi en marxa a partir de l'inici de 2017.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article