La CE acorda finalment l'eliminació de les tarifes de roaming per al 2017


La Comissió ha fet públic avui el seu projecte de reglament per eliminar les tarifes de la itinerància a partir del 15 de juny del 2017 que s'apliquin a qualsevol persona que viatgi regularment dins de la UE, i  alhora, posa eines que garanteixiin que els operadors puguin detectar-ne qualsevol ús abusiu, com pot ser que hi hagi usuaris que comprin targetes sim a països veïns amb tarifes més barates. Amb aquest nou enfoc que ha presentat avui la CE, modifica l'anterior proposta que era limitada a determinats dies, davant de les queixes generades.

Tal com ja va anunciar el president Juncker en el seu discurs sobre l'estat de la Unió, els membres del col·legi de comissaris ha debatut avui una revisió del projecte de normativa per evitar abusos un cop s'hagin eliminat les tarifes d'itinerància abans del mes de juny del 2017.

El col·legi de comissaris ha debatut, doncs, el principi de l'«ús raonable» i ha decidit que no s'hauria d'imposar cap límit als consumidors pel que fa al nombre de dies ni al volum de dades quan facin servir els seus dispositius mòbils a d'altres Estats membres de la UE. També han parlat de crear un nou mecanisme que ofereixi una sòlida salvaguarda que protegeixi els operadors de qualsevol abús per part dels consumidors.

Aquest nou mecanisme haurà de  basar-se en el principi de residència o en el vincle estable que els consumidors europeus puguin tenir amb qualsevol Estat membre de la UE (per exemple, una presència freqüent i prou important a l'Estat membre de l'operador que presti el servei de la itinerància).

El projecte de reglament de la Comissió permetrà que tots els viatgers que tinguin una targeta SIM de l'Estat membre on resideixin o on mantinguin un vincle estable la puguin fer servir en qualsevol altre Estat membre de la mateixa manera que en el seu.

Per «vincle estable» s'entén, per exemple, la feina que fan els expatriats que es desplacen amb freqüència als seus països d'origen o el cas dels estudiants Erasmus. En aquests casos se'ls aplicaran tarifes nacionals quan facin trucades, enviïn missatges de text o naveguin per Internet amb els seus dispositius mòbils i se'ls oferirà ple accés a qualsevol altre servei que hagin contractat, com ara paquets de dades mensuals.

El col·legi de comissaris aprovarà la proposta definitiva abans del 15 de desembre del 2016 tenint en compte les opinions de l'Organisme de reguladors europeus de les comunicacions electròniques, dels Estats membres i de totes les parts interessades.

Garanties sòlides per als operadors

1) Salvaguardes contra els abusos en funció del criteri de la residència o del vincle estable dins d'un Estat membre de la UE

El servei de la itinerància està previst per a la gent que viatja a l'estranger. El nou projecte oferirà als operadors el control de diverses pautes d'ús per evitar abusos del servei de la «itinerància com a casa». Esmentem-ne algunes:

— ús nacional insignificant en comparació amb l'ús de la itinerància;

— inactivitat perllongada d'una targeta SIM associada a un ús principal, encara que no exclusiu, de la itinerància.

— subscripció i ús seqüencial de la itinerància amb diverses targetes SIM per part del mateix client.

En aquests casos els operadors avisaran els usuaris. Si es reuneixen un seguit de condicions, els operadors podran aplicar-hi petits recàrrecs (la Comissió proposa un màxim de 0,04 euros el minut per trucada, 0,01 euros per missatge de text i 0,0085 per MB). En cas de desacord, els operadors hauran de posar a disposició dels clients procediments de reclamació. Si el desacord persisteix, el client podrà reclamar a l'autoritat reguladora nacional, que resoldrà el cas.

Els abusos també podran consistir, per exemple, en la compra-venda massiva de targetes SIM per fer un us permanent fora del país de l'operador expedidor. En aquests casos, l'operador podrà ser autoritzat a prendre immediatament mesures proporcionades i n'informarà les autoritats reguladores nacionals.

2) Salvaguardes en cas de circumstàncies excepcionals en els mercats nacionals

En cas d'un augment dels preus en un mercat concret o d'efectes perversos per als seus clients nacionals, els operadors podran deixar d'oferir el servei de la «itinerància com a casa» i, prèvia autorització dels reguladors nacionals, aplicar temporalment els petits recàrrecs habituals (la Comissió proposa un màxim de 0,04 euros el minut per trucada, 0,01 euros per missatge de text i 0,0085 per MB). Els operadors hauran de demostrar, però, que la «itinerància com a casa» posa en perill el seu model de tarificació nacional.

Context

La Comissió s'ha passat deu anys intentant reduir els recàrrecs que els operadors de telecomunicacions cobren als seus clients cada vegada que passen una frontera i fan servir els seus dispositius mòbils quan estan de vacances o en viatge de negocis. Els preus de la itinerància han anat disminuint més d'un 90 % des del 2007 de manera que el 2015 i, basant-se en una proposta de la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell van decidir posar fi al cost de la itinerància per a qui viatgi regularment dins de la UE. La «itinerància com a casa», és a dir, que els clients paguin els mateixos preus que en el seu Estat membre amb independència d'on es trobin a la UE, esdevindrà, doncs, una realitat per a tothom el mes de juny del 2017.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article