Més de 90 activitats a Barcelona per commemorar la Setmana de la Mobilitat Sostenible


La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016 se celebra del 16 al 22 de setembre a Barcelona i suposarà l'organització de més de 90 activitats entre les que destaca una nova edició del Park(ing) Day Barcelona, la tradicional cursa de transports, la Fira de la Mobilitat Sostenible el proper 22 de setembre o l'exposició de vehicles elèctrics i de tecnologies eficients 'Expoelèctric' al Pg. Lluís Companys els dies 1 i 2 d'octubre.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016 se celebra del 16 al 22 de setembre a Barcelona amb un programa ampli d’activitats organitzades per l’Ajuntament, entitats i associacions, amb l’objectiu de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles entre la ciutadania a la vegada que fer visibles els canvis en l’ús de l’espai públic per construir una ciutat més verda, més confortable i menys contaminada. Una vegada més es vol conscienciar sobre la importància de reduir l’ús del vehicle privat i circular a peu, en bici o en transport públic, d’acord amb els objectius que marca el Pla de Mobilitat Urbana (PMU) 2013-2018. Barcelona té per objectiu combatre:

– Alts nivells de contaminació: Barcelona supera en algunes ocasions els llindars màxims fixats per la legislació vigent i l’Organització Mundial de la salut (OMS). La contaminació per PM10 té relació amb unes 3.500 morts prematures cada any a l’Àrea Metropolitana.
– Elevats índex de soroll ambiental: Durant el dia el 53,8% de la població està exposada a nivells entre 60 i 70 dBA. El valor límit establert per la OMS és de 65 dBA.
– Dades d’accidentalitat: L’any 2015 es van produir 9.095 accidents amb víctimes i 27 víctimes mortals. El Pla Local de Seguretat Viària té per objectiu reduir un 20% els ferits greus i un 30% els morts, al 2018.
– Sedentarisme: 1 de cada 5 infants i adolescents presenten obesitat o risc de sobrepès a Barcelona.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura és un esdeveniment que s’emmarca dins l’ European Mobility Week en què centenars de ciutats de diversos països d’Europa (Madrid, París, Copenhaguen, Londres) organitzen activitats similars a les que tenen lloc a Barcelona durant una setmana, per tal de conscienciar sobre un model de mobilitat més saludable, segura i sostenible en benefici de tothom, restringint durant el Dia Sense Cotxes l’ús del vehicle privat.


90 activitats programades

Emmarcades dins de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura es realitzaran diverses activitats, entre les quals s’hi inclouen algunes de les més emblemàtiques, com són:

– Park(ing) Day Barcelona: Esdeveniment anual que es realitza a més de 200 ciutats de tot el món, en què les entitats, associacions i col•lectius transformen de manera temporal places d’aparcament de cotxes en parcs, jardins i altres formes d’espai públic, amb l’objectiu de donar a conèixer la necessitat d’un model de ciutat més verda i sostenible. Dia: 16 de setembre. Lloc i hora: Diversos Punts de la Ciutat. De 09.00 h a 17.00 h.

– Cursa de la Mercè: Dia: 18 de setembre Lloc i hora: Sortida i arribada: av Maria Cristina. De 09.30 h a 11.15 h

– IXX Jornada Mediterrània de Seguretat Viària: Jornada de formació, sensibilització i conscienciació per aconseguir l’objectiu de la Visió Zero abans del 2050. Dia: 20 de setembre. Lloc i hora: Sala Mirador CCCB (C/ Montealegre, 5). De 09.00 h a 14.30 h

– Cursa de Transports: L’objectiu de la cursa és comparar el temps de viatge, consum energètic, cost econòmic i emissions contaminats dels participants a peu, amb patins, amb bicicleta, amb transports públics, amb moto i amb cotxe. Dia: 22 de setembre. Lloc i hora: A les 18.00 h inici de la curs a pl. Palau (Palau de Mar). Final a la cruïlla dels carrers Sancho de Àvila i Ciutat de Granada.

– Fira de Mobilitat Sostenible: Exposició, informació i possibilitat de provar en circuit obert i tancat vehicles compartits (cotxe, moto elèctrica i bicicleta). Mercat de 2a mà de bicicletes (venda o intercanvi amb inspecció gratuïta). Informació sobre taxació gratuïta de vehicles per promoure el pas cap a modes més sostenibles de desplaçament. Dia: 22 de setembre. Lloc i hora: Jardinets de Gràcia (pg. de Gràcia entre Diagonal i pla Salmeron). De 10.00 h a 20.00 h.

– Mobilitzat amb seny: Activitat de conscienciació de la importància d’usar el mòbil amb responsabilitat i no utilitzar-ho mentre es condueix o es creua el carrer. La utilització del mòbil afecta cada vegada més a la mobilitat, tant als conductors (de cotxe, moto, bici, patinet, etc) com als vianants. Dia: 22 de setembre. Lloc i hora: Determinats emplaçaments de l’Eixample. De 12.00 h a 14.00 h

– Expoelèctric: Exposició de vehicles elèctrics i de tecnologies eficients. Prova de vehicles. E-casa (la llar eficient endollada al vehicle elèctric). E-jornades per a professionals. E-col•loquis. E-concert (concert compatible amb la circulació de vehicles elèctrics). Zona lúdica amb jocs i activitats per als petits. Dies: 1 i 2 d’octubre. Lloc i hora: Pg. Lluís Companys. De 10.00 h a 19.00 h

A banda també hi hauran: visites guiades a la Unitat Mòbil de Vigilància i Contaminació Atmosfèrica, cursos específics sobre la gestió de la bicicleta, espais de venda de bicicletes noves, elèctriques i de segona mà i lloguer de bicis mecàniques i elèctriques a preus més assequibles, activitats familiars per customitzar les bicis i per dissenyar accessoris, taller per plantejar solucions als reptes d’un futur sense combustibles fòssils, tallers de reparació de bicicletes per famílies, pedalades en grup, caminades urbanes, debats sobre joves i mobilitat, tallers de creació d’elements reflectants per a la bicicleta fets amb material de reciclatge, tallers de xapes per conscienciar sobre la importància de complir les normes viàries i de convivència per evitar accidents, aules on posar-se al dia de les tecnologies disponibles i els avantatges de la mobilitat elèctrica i híbrida, seminari sobre la millora del transport públic a partir de la interconnexió tramviària, pedalades i caminades per reivindicar els desplaçaments sostenibles als centres de treball, activitat d’aprenentatge de conducció amb bicicleta de la gent gran i, finalment, ja a partir del mes d’octubre, la celebració del Rueda, Festival de Cinema Ciclista de Barcelona on es projectaran 16 pel•lícules en les quals la bicicleta és la protagonista.

Dia Sense Cotxes en dia laborable

Dins d’aquest marc, i per segon any consecutiu, Barcelona torna a celebrar el Dia Sense Cotxes amb l’objectiu de mostrar com pot ser una ciutat pacificada al trànsit. Un any més, Barcelona viurà una jornada en què els cotxes deixaran d’ocupar totes les vies de la ciutat i en el seu lloc, escoles i equipaments de la ciutat sortiran al carrer per omplir-los de vida amb les seves propostes. Una de les principals novetats d’aquesta edició és que el Dia Sense Cotxes de Barcelona se celebrarà el 22 de setembre, el dia mundial sense cotxes, i coincidirà en un dia laborable.

Durant aquesta jornada es faran un total de 58 talls de carrers secundaris i d’àmbit local a tots els districtes de la ciutat on tindran lloc un seguit d’activitats ciutadanes. Així, durant la jornada del 22 de setembre, es faran activitats escolars al carrer, s’instal•laran zones de biblioteca i de ludoteca, es faran activitats dels casals al carrer, hi haurà espais de lectura, tallers de swing, patis oberts, zumba, cursos de cuina i tallers de circ o de surf al carrer, entre d’altres propostes, que impulsaran les entitats i associacions dels diferents barris de Barcelona.

A banda, es faran 2 restriccions de trànsit en vies principals de la ciutat, on es reduiran o tallaran carrils per prioritzar el transport públic entre les 08:00 i les 21:00 hores.

Via Laietana
Carril bici bidireccional al centre de la calçada, eliminant el trànsit de pujada i el carril esquerra de baixada. La pujada serà exclusiva pel bus i els taxis.

Gran de Gràcia
Circulació exclusiva bus, taxis, bici i veïns a partir de les 11:00 hores. En aquest cas, el tall s’iniciarà més tard per no interrompre les operacions de càrrega i descàrrega en aquest àmbit.

La programació completa sobre les activitats de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura i el Dia Sense Cotxes i els talls de carrers secundaris i de caràcter local es poden consultar a aquesta adreça web: http://ajuntament.barcelona.cat/setmanamobilitat/ca/

El 010 oferirà informació sobre les afectacions i recomanacions de mobilitat. També es podran seguir les recomanacions de la jornada a través de #mobilitat2016 i #BCNsensecotxes on s’informarà d’afectacions i activitats de la jornada.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article