Ciutat Vella aposta per una economia més diversa


Ciutat Vella és el primer districte de Barcelona que presenta un pla global per al desenvolupament econòmic. El document —que inclou 57 mesures i una dotació d’1,25 milions d’euros per als propers cinc anys— vol canviar les dinàmiques actuals de l'economia que li donen un pes excessiu al turisme, la restauració i a l’oci nocturn. Planteja nous reptes com afrontar la pèrdua de població, l’alta taxa d’atur i el creixement de les desigualtats. El pla vol exposar alternatives com apostar pel comerç de proximitat, l’economia solidària, els projectes culturals, el coneixement i la innovació. Tot el disseny del pla s’ha fet amb les entitats veïnals, socials i comercials.

El Pla de desenvolupament econòmic de Ciutat Vella 2016-2021 “és una eina de transformació que té per objectiu canviar el model econòmic del districte per fer-lo més plural”, ha assenyalat el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, que també ha posat en relleu que després del de Ciutat Vella s’elaboraran els plans de districte de Nou Barris, Sant Martí, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó i Sant Andreu. “Es tracta de les zones amb economies més vulnerables de la ciutat, però que alhora tenen grans potencialitats”, ha destacat Pisarello.

El repte és consolidar el comerç de proximitat i potenciar-ne de nou, garantir la sostenibilitat del turisme, promoure l’economia solidària i afavorir l’ocupació i el treball digne són algunes de les línies estratègiques. Planteja alternatives al model actual com contractar veïns per mitjà de plans d’ocupació, assessorar en matèria laboral, promoure la compra de béns i serveis a les empreses de la zona, crear un segell de turisme sostenible o impulsar l’economia cooperativa, social i solidària. També es vol formar persones aturades perquè es facin càrrec d’una vuitantena de comerços singulars que no tenen garantit el relleu generacional.

Un exemple d’empresa d’economia social arrelada a Ciutat Vella i, en concret, al Raval és la cooperativa Impulsem. Compromesa amb la integració social i laboral dels col·lectius més vulnerables, funciona com a viver d’empreses en què es forma, s’assessora i se cedeix l’espai perquè les entitats del barri hi puguin fer activitats d’emprenedoria.
Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article