El Parlament Europeu demana més poder per als consumidors dins del mercat energètic


Els consumidors han de tenir més poder en el mercat energètic, segons el Parlament Europeu, que aposta per impulsar les compres col·lectives, l'autogeneració per part de les llars i les eines de comparació de preus, així com per fer més fàcil els canvis de subministrador i de tarifa. En una resolució no vinculant, els eurodiputats també demanen fons de la UE per fer front a la pobresa energètica.

Més de cinquanta milions d'europeus viuen sota la pobresa energètica. Molts tenen contractes desfasats que sovint inclouen elevats costos per canviar a un altre proveïdor més barat. Ara el govern europeu vol que les companyies ofereixin als consumidors informació sobre les tarifes més baixes i acabar així amb els costos per canviar d'empresa.

Per incentivar un paper més actiu dels consumidors en el mercat energètic, els eurodiputats suggereixen:

    Introduir nous models de negoci, com les compres col·lectives i instruments financers innovadors per a fomentar l'autogeneració i l'autoconsum,
    Reduir les barreres administratives per a la autogeneració, escurçant els procediments d'autorització i fomentant programes energètics comunitaris / cooperatius, i
    Millorar les condicions perquè els inquilins i residents en edificis d'apartaments puguin fer més ús de l'autogeneració i altres eines d'eficiència energètica.

Preus més clars, tarifes comparables

El Parlament també planteja diverses idees per fer els preus de l'energia més transparents:

    Factures més freqüents i contractes més senzills,
    Mitjans per accedir a les dades de consum i altres costos relacionats,
    Permetre als consumidors comparar ofertes, encara que no tenen accés a Internet o no tenen qualificació, per determinar si podrien estalviar diners canviant de subministrador. Aquestes eines de comparació han de ser independents, actualitzades i fàcils d'entendre. La resolució proposa incloure a la factura la tarifa més avantatjosa per al consumidor, basada en el seu historial de consum, i permetre canviar si així ho desitgen de la manera més senzilla i sense penalització.
    Desenvolupar mecanismes de preus dinàmics, que reflecteixin els períodes d'alt i baix consumeix i tarifes transparents i comparables, i
    Desenvolupar xarxes intel·ligents i dispositius que adaptin el consum automàticament als canvis de preus.


La pobresa energètica -que afecta els que no disposen de calefacció o electricitat a casa a un preu assequible- ha de ser atacada des de l'arrel, segons els eurodiputats, que demanen usar fons comunitaris per millorar l'eficiència energètica i fer que l'impuls a la autogeneració vagi en benefici dels més desafavorits.

"Unes tarifes socials ben dissenyades són clau per als ciutadans amb menys ingressos", diu el text, que recalca que aquest tipus de tarifes han de ser completament transparents.

Durant el debat de la setmana passada al ple, el vicepresident de la Comissió Maroš Šefčovič va anunciar que presentarà propostes legislatives al setembre sobre eficiència energètica i disseny del mercat, seguides d'iniciatives sobre energies renovables, un informe sobre preus, i altres durant el 2018 per crear un observatori de la pobresa energètica.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article