Una ciutat alemanya substitueix amb èxit els jardins públics per horts urbans


Andernach, una ciutat de poc més de 29 mil habitants, de la regió alemanya de Renània-Palatinat, fa sis anys que ha posat en marxa un projecte de transformació de l'enjardinament públic en horts i zones de fruiters. De moment més d'una cinquena part de les zones de verdes de la ciutat llueixen amb vegetals i fruites de proximitat i completament gratuïts per als veïns. A pesar de les crítiques inicials al projecte, la tenacitat dels seus promotors, ha aconseguit que Andernach tingui ja el sobrenom de 'la ciutat comestible'. Plantar horts als parcs públics ha resultat ser més econòmic que el manteniment de mobiliari urbà o gespa i flors d'ornament.

Els veïns d'Andernach poden proveir-se dels vegetals que creixen en els horts de part dels parcs, jardins i zones verdes de la vila. Tomàquets, raïm, pebrots, enciams, maduixes, herbes aromàtiques, fins i tot cereals creixen en llocs com el passeig de la llera del Rin o el fossat del castell medieval a l'espera que qualsevol ciutadà els col·ecti.

En un principi el consistori municipal no confiava en els resultats que plantejava l'impulsor del projecte, el funcionari de l'Oficina de Planificació Urbana Lutz Kosack. Dubtaven del suport de la ciutadania i dels efectes del vandalisme. Però el contrast dels resultats van ser demolidors. Plantar  100 tomaqueres en un parterre a la vora del riu sortien per poc més d'un euro i mig la unitat, mentre el manteniment del banc que hi havia abans a la zona, víctima freqüent d'actes vandàlics, arribava a costar 500 euros l' any al contribuent. Un metre quadrat de tulipes que calia replantar contínuament, o substituir per altres flors, costava 60 euros l'any. Els arbres que ocupen ara aquell espai li costen a la ciutat 10 euros, i a més proporcionen fruita. El canvi del paisatge és constant al llarg de l'any.

Un factor determinant també va ser el suport amb què els veïns van acollir la idea. El consistori es va adonar que també podia recollir-ne els fruits a les urnes.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article