Adicae crea el web de la Plataforma d'Afectats de Clàusules Sòl


L'associació d'usuaris de banca ha rebut més de 3.000 consultes d'afectats per les clàusules sòl en les primeres hores després de la sentència que les declara nul·les per a tots els consumidors de l'estat. Ara Aicec Adicae  demanarà de manera immediata al jutjat l'execució provisional de la sentència per a les persones que així ho sol·licitin, hagin reclamat o no anteriorment aquest abús.
L'associació de consumidors ha habilitat a internet la Plataforma d'Afectats de Clàusula Sòl  on qualsevol afectat pot inscriure's per ser informat gratuïtament i sense compromís. També assessorarà als perjudicats en les assemblees informatives que organitzarà per tot l'estat.

La històrica sentència de la macrodemanda de clàusules sòl impulsada per Aicec Adicae, ha començat a tenir el seu efecte a les poques hores de ser dictada el dijous passat pel Jutjat del Mercantil núm. 11 de Madrid. En les primeres hores del dia següent a la fallada l'associació d'usuaris de banca ha rebut més de 3.000 consultes d'afectats de tot l'estat, als quals se'ls dóna assessorament a través reunions de manera gratuïta.
Uns 2 milions de famílies podran beneficiar-se gràcies a l'efecte extensiu de la sentència promoguda per aquesta entitat, un assoliment que demostra la idoneïtat i avantatges de l'acció col·lectiva exercitada per una associació de persones consumidores sense ànim de lucre.
Aicec Adicae recorda que totpersona que tingui clàusula sòl ha de sol·licitar la seva eliminació i devolució dels seus estalvis, ja que la banca no ho farà d'ofici i fins i tot podria resistir-se a acatar-la recorrent una sentència el compliment de la qual com a molt podria demorar-se per les traves de la banca però que no té marxa enrere.
De fet, fins i tot tractant-se d'una sentència que marca un abans i un després, Aicec Adicae recorrerà la sentència perquè els bancs retornin tots els estalvis cobrats de més, no només des de maig de 2013. S'espera a més que aquesta exigència de l'associació rebrà el suport del Tribunal de Justícia de la Unió Europea el proper 26 d'abril, quan previsiblement es pronunciï a favor de la retroactividad total.
L'entitat afegeix en un comunicat que demandarà de manera immediata al jutjat que es faci l'execució provisional de la sentència perquè qualsevol afectat pugui beneficiar-se al més aviat possible de la fi d'un abús que està privant entre 200 i 300 euros de mitjana al mes.

Als afectats per les clàusules sòl

Qualsevol perjudicat per aquest abús, encara que mai hagi reclamat per la clàusula sòl, pot dirigir-se a aquesta entitat, que en aquests moments està agrupant als afectats per presentar al jutjat la petició d'execució provisional a nom de les persones que així ho sol·licitin.
Per a això l'associació ha habilitat la Plataforma d'Afectats de Clàusula Sòl (http://afectadosclausulasuelo.org/), on qualsevol persona pot inscriure's per rebre informació de manera gratuïta i sense compromís.  A partir d'aquest mateix divendres 8 d'abril l'associació ha programat  assemblees per tot el territori. Aquí podeu consultar-ne el calendari.

Advertiment dels paranys utilitzats per la banca

L'associació d'usuaris alerta de l'ofensiva d'ofertes enganyoses dels bancs per perpetuar els ingressos il·legals de la clàusula sòl. Recomana no acceptar aquestes propostes. I si ja ha signat algun d'aquests ‘acords’ abusius, s'aconsella contactar amb l'associació, els Serveis Jurídics de la qual estan estudiant aquests contractes perquè siguin invalidats.
Afegeix en el comunicat que 'segurament a l'hora de comprovar si la hipoteca té clàusula sòl, aquesta no aparegui esmentada com a tal sinó camuflada sota eufemismes i expressions incompreibles, dins de les condicions financeres del préstec (tipus d'interès, termini...). Per exemple:
-“...el tipus d'interès ordinari resultant de l'anteriorment pactat no podrà ser mai inferior a tres enters per cent anual (3,00%)...”
-“...es fixa el tipus d'interès màxim en el 9,750% nominal anual i el tipus d'interès mínim en el 4,500% nominal anual.”
-“...qualsevol que sigui el que resulti de la revisió del tipus d'interès, el tipus aplicable d'interès ordinari, així com el substitutiu, en cap cas serà superior al 15,00% ni inferior al 2,75%.”
-“... Sense perjudici de l'indicat anteriorment, el tipus d'interès aplicable en cada període no podrà ser inferior al 3% nominal anual ni superar el 12% nominal anual.”

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article