Vuit investigadors que fan recerca a Catalunya reben un ajut de la UE


L'ús de cucs de seda biònics per obtenir fibres superresistents, un nou tractament per a les ferides cròniques a base d'inhalants, l'ús de l'enginyeria inversa en la restauració del patrimoni arquitectònic medieval europeu; aquests són només alguns dels invents que s'han pogut fer gràcies al finançament del Centre Europeu de Recerca (CER) que han rebut diversos investigadors i que els ha permès d'explorar el potencial innovador de la seva recerca.

El CER, Centre Europeu de Recerca, ha publicat els resultats de la seva tercera convocatòria de subvencions del 2015 per realitzar proves de concepte, és a dir, per validar idees o teories científiques. En la tercera convocatòria d'aquesta beca – a la qual només poden accedir-hi científics que ja compten amb una beca del CER-  s'han beneficiat d'aquest finançament complementari un total de 46 investigadors dels quals n'hi ha vuit que estan treballant en universitats o centres de recerca catalans com la Universitat de Girona,  la Fundació Institut de Ciències Fotòniques o la Universitat de Barcelona.

En el conjunt de l'any 2015 un total de 135 investigadors han rebut una subvenció "Prova de Concepte" que pot estar dotada amb fina s 150.000 euros i pot fer-se servir, per exemple, per registrar drets de la propietat intel·lectual, buscar oportunitats de negoci o fer validacions tècniques. Espanya ocupa la segona posició en nombre de beques rebudes, 20, només per darrera del Regne Unit. D'aquestes 20, dotze s'han atorgat a centres de recerca o universitats catalanes.

Els projectes seleccionats abasten una gran varietat de qüestions relacionades amb les ciències físiques i amb l'enginyeria, amb les ciències de la vida, amb les ciències socials i amb les humanitats. El 2015 el CER va rebre 339 sol·licituds de finançament addicional i va concedir subvencions per valor de 20 milions d'euros.

El CER va ser creat el 2007 per la UE i és el primer organisme europeu que finança l'excel·lència en la recerca bàsica. Cada any selecciona i finança investigadors de qualsevol nacionalitat i edat per dur a terme projectes ambiciosos a Europa. El CER malda per atraure els millors investigadors del món perquè s'estableixin a Europa. Fins ara el CER ha finançat més de 5 000 investigadors d'elit en les diverses fases de les seves carreres.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article