El 85% dels consumidors veu insostenible l'actual model d'alimentació


L'associació de consumidors ADICAE, des de la seva perspectiva global del consum, creu que l'actual model d'alimentació, en mans d'un oligopoli financer, perjudica els drets i l'economia dels ciutadans, així com la salut, el medi ambient o el desenvolupament local. A Europa es perd o es malbarata el 50% del menjar al llarg de la cadena agroalimentària. L'estat espanyol és el sisè país de la UE on es produeix més malbaratament amb 7,7 milions de tones.

 Davant els greus desequilibris, ADICAE ha elaborat un estudi jurídic sobre la necessària regulació a l'Estat Espanyol i la Unió Europea de la reducció del malbaratament, que en un 60% ho genera una indústria agroalimentària que no fa resper racionalitzar la producció ni per propiciar la reducció del 40% restant a les llars.

L'informe demostra la nul·la voluntat legislativa d'obligar a l'oligopoli a disminuir el seu impacte. Aquest 'lobby' va aconseguir tombar a França la iniciativa jurídica més rellevant –sobre el tractament de les seves deixalles-. Segons el Parlament Europeu, l'eficiència alimentària requereix com a mínim un rang anàleg a l'eficiència energètica.

A l'Estat Espanyol només destaca l'aplicació del Reglament Comunitari 1169/2011, que exigeix als aliments no envasats els mateixos requisits d'informació al consumidor que els envasaments de fàbrica. Per ADICAE, fomentar aquestes garanties en els productes no envasats o envasats a l'establiment permetria eliminar envasos, ajustar l'oferta a la necessitat real del consumidor i potenciar els canals curts i de proximitat, limitant les pèrdues per la reducció de la cadena.

ADICAE elevarà aquestes dades i les conclusions del fòrum a les autoritats amb la finalitat d'aconseguir una legislació efectiva, i redoblarà la formació, amb nous tallers per a ciutadans i noves publicacions de consulta com aquesta guia amb informació útil sobre al·lergògens, drets en la restauració i l'hostaleria, etc.

El 85,3% de la ciutadania considera insostenible aquest model, segons l'enquesta que ADICAE ha realitzat (1.269 persones d'arreu de l'Estat), i que presentarà aquest dijous a Barcelona juntament amb l'informe jurídic sobre la necessària regulació de la reducció i gestió dels malbarataments de la indústria alimentària.

L'enquesta confirma que el 97% de la ciutadania no rep suficient informació sobre si les empreses del sector segueixen pràctiques responsables, com: gestió d'excedents, respecte al medi ambient, eficiència de recursos híbrids i agrícoles, controls de seguretat alimentària, condicions socials i tasques dels productors..., tot i que el 88% estaria interessat en rebre més informació.

De la mateixa manera, s'ha preguntat als consumidors els seus hàbits de compra responsable; motius que tenen en compte a l'hora de comprar un producte, o la importància que li donen a l'etiquetatge i al seu contingut.

La jornada, que que s'ha celebrat aquesta setmana, va comptar amb la intervenció d'experts multidisciplinars i responsables de: FAO, Agència Catalana del Consum, Agència de Residus de Catalunya, Dissociació de Cadenes Espanyoles de Supermercats, Federació Espanyola d'Hostaleria i Restauració, Associació empresarial càrnia ANAFRIC i organitzacions socials com Slow Food, entre d'altres.

El programa preveu el debat sobre la reducció de pèrdues i malbaratament, la responsabilitat de l'oligopoli de l'alimentació i la seva regulació, la informació al consumidor, els envasos, l'etiquetatge, l'impacte en la salut, l'alerta de l'OMS sobre la carn processada, els hàbits del consum, el comerç de proximitat...

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article