El Mercat de la Llibertat prova pilot de mercats verds a Barcelona ciutat


El Mercat de la Llibertat tindrà, fins a finals de juliol, uns cartells verds, certificats per la Unió Europea, que indiquen la venda de productes ecològics i de proximitat a les parades. És el primer dels 14 equipaments municipals impulsors de la campanya “Mercats verds”.

La iniciativa es va posar en marxa aquesta darrera setmana i la intenció de l’Ajuntament de Barcelona és estendre la campanya a uns 5 mercats més l’any que ve i, a poc a poc, convertir tota la xarxa de mercats barcelonins en un referent del respecte al medi ambient.

La prova pilot s’ha iniciat al Mercat de la Llibertat, que vol ser pioner i referent d’una nova manera d’enfocar els equipaments municipals en la qual s’introdueixen com a valors destacats el producte saludable i el respecte al medi ambient. Es vol augmentar la presència d’aquest tipus de producte i facilitar-ne la compra.

Tenir productes de proximitat representa haver d’anar-los a buscar en un radi de com a màxim 150 quilòmetres al voltant de Barcelona. És una feina afegida per als paradistes, ja que han de trobar nous productors però, a canvi, el temps de viatge es redueix i hi ha un estalvi energètic, s’assegura una qualitat més bona dels aliments i s’afavoreix l’economia social.

El mercat de la Llibertat s'ha aquesta setmana com a 'Mercat Verd'. Des d'ara i fins el 30 de juliol de l'any que ve, el mercat gracienc acull una prova pilot en què es promouran els productes de proximitat i ecològics. L'objectiu és assegurar i augmentar l'oferta d'aquest tipus de productes a totes les parades i facilitar-ne la compra.

Totes les parades s'han dotat d'una etiqueta distintiva per senyalitzar tant els productes de proximitat com els ecològics. La que indica la certificació de producte ecològic adopta la imatge gràfica acordada per la Unió Europea i, en el seu cas, el CCPAE o altres organismes oficials de certificació. Igualment, els establiments de peix i marisc distingeixen els seus productes provinents d'una pesca responsable.

D'altra banda, s'assegura la presència de productes ecològics a les parades. Es tracta de productes que s'obtenen a través de pràctiques de conreu respectuoses, tot preservant els recursos naturals, l'aplicació d'alts estàndards de benestar animal i l'aplicació de mètodes de producció que utilitzen substàncies i processos naturals.

Mercats de Barcelona ha previst estendre la iniciativa a d'altres 25 mercats de la ciutat, amb la idea que els mercats es converteixin en centres d'oferta de productes de proximitat i ecològics, s'identifiqui l'oferta, es promogui el seu consum.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article