Demanen més rigor en l'etiquetatge de la mel procedent de països no comunitaris


El sindicat Unió de Pagesos demana una modificació de la normativa europea pel que fa a l’etiquetatge de la mel per manca de rigor i massa permissivitat, ja que ara permet que en els envasos que es comercialitzen només hi consti com a informació “mel de la UE i no procedent de la UE”.

El sindicat considera que la directiva europea ha de ser més estricta pel que fa a l’etiquetatge de l’origen quan l’envàs conté una barreja de mels no procedents de la Unió Europea, i hauria de proporcionar al consumidor una informació completa sobre el nombre i el nom dels països d’on prové el producte, així com expressar els percentatges de mel que corresponen a cada país d’origen.

Un major rigor en l’etiquetatge és una de les demandes històriques del sindicat, amb l’objectiu que la mel dels productors catalans tingui un valor i un prestigi que ara queden minvats per aquesta manca d’informació. A més, disposar de tota la informació sobre la procedència de la mel suposa un benefici per al consumidor, perquè així té la possibilitat d’escollir amb més criteri.

En aquest sentit, Unió de Pagesos ha fet arribar a l’Agència Catalana del Consum la informació sobre la comercialització d’una marca de mel envasada en pots de 500 grams venuda a Catalunya amb certificació ecològica durant l’última setmana d’octubre en la que consta “barreja de mels procedents i no procedents de la Unió Europea” a 2,99 euros. Tenint en compte que la producció ecològica implica uns costos de producció més elevats que la convencional i que el preu freqüent d’aquesta última va ser, en el mateix període i en els centres comercials, de 3,77 euros el quilo, segons dades del ministeri d’Economia, resulta incomprensible que l’ecològica costés 0,76 euros menys.

Durant aquest any, el sindicat ha mantingut diverses reunions amb l’Agència Catalana del Consum per expressar-li aquesta necessitat de millorar la qualitat de la mel catalana i el seu etiquetatge.

Unió de Pagesos aposta perquè la reforma del reglament comunitari de producció ecològica, que s’està discutint actualment, obligui que els productes importats de països no comunitaris compleixin amb normes idèntiques a les europees, ja que la permissivitat actual considera que si hi ha normes similars a les de la UE ja es suficient per autoritzar la importació de productes certificats ecològics procedents de països tercers.

D’altra banda, Unió de Pagesos dóna suport a totes les iniciatives que reclamen més transparència en l’etiquetatge de la mel, tot i que considera que en primer lloc és a la Unió Europea a qui s’ha de reclamar una modificació de la normativa, i no al Govern català o a l’estatal, com defensen altres organitzacions. En aquest sentit, el sindicat demanarà reunions amb als grups parlamentaris europeus per tal que es comprometin a engegar un procés de modificació d’aquesta normativa.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article