La CE expedienta la renovació de la MAT Sentmenat-Santa Coloma de Gramanet


En el seu paquet mensual de decisions sobre procediments d'infracció per incompliment de la legislació europea, la CE ha emprès accions jurídiques contra diversos Estats membres. En el cas de l'estat espanyol, entre d'altres, la Comissió Europea demana que es compleixi amb la Directiva d'Impacte Ambiental, en la renovació de la línia de la MAT en el seu tram Sentmenat - Santa Coloma de Gramanet.  La mesura es basa en que aquesta és una zona de densitat de població molt elevada i en determinats punts del projecte la línia passa massa a prop del casc urbà. La CE demana que s'elabori un estudi d'impacte ambiental abans d'aprovar el projecte.

En el seu paquet mensual de decisions sobre procediments d'infracció per incompliment de la legislació europea, la Comissió Europea ha emprès accions jurídiques contra l'estat espanyol, exigint que es faci un estudi d'impacte ambiental abans de seguir endavant amb el projecte de renovació de la línia de Molt Alta Tensió Sentmenat - Santa Coloma de Gramanet. La mobilització veïnal que treballa des de fa anys en contra  del projectes sembla que ha donat el seu fruit. La iniciativa de la Comissió Europea ha estat aplaudida pels veïns mobilitzats pel que aquest fet implica, i també, perquè ha suposat un cert correctiu per al Tribunal Suprem, que en el seu dia, davant de les demandes dels col.lectius de veïns afectats, va desestimar-ne la paralització.

Des de tres anys enrere, diverses associacions de veïns de Santa Coloma de Gramanet unides en la plataforma NoMATgramanet, van iniciar una campanya de rebuig al projecte atès que en alguns punts la línia passava a menys de 100 metres de zones urbanitzades. Distància tres vegades més curta que l'exigida per altres països europeus en aquests casos.

La Comissió Europea ha demanat a l'estat que compleixi amb la legislació de la UE i s'asseguri que el projecte de renovació d'una línia elèctrica a l'àrea metropolitana de Barcelona no presenta riscos per al medi ambient. El projecte implica un augment significatiu del voltatge de la línia entre els municipis de Sentmenat i Santa Coloma de Gramenet, i la construcció de dues noves subestacions transformadores. La CE addueix que la línia elèctrica que es proposa creua una de les àrees més densament poblades de l'estat espanyol i pot tenir un impacte considerable en el medi ambient.  El dictamen publicat ahir, és el següent pas després de la carta d'emplaçament enviada el 14 de juliol de 2014. Si l'estat espanyol no dóna una resposta satisfactòria en els propers dos mesos, la Comissió podria portar el cas al Tribunal de Justícia de la UE.



I

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article