El patrimoni culinari català a les escoles


A partir d'aquest trimestre es començarà a implementar el programa 'Coneix el patrimoni culinari català', promogut i ideat per l'Institut Català de la Cuina. La iniciativa vol d'una banda donar a conèixer aquesta vessant del nostre patrimoni, que el coneguin i el valorin i d'altra banda, recopilar receptaris familiars amb la intenció d'afavorir la interacció entre les diferents generacions.

El programa iniciat el 2013 es començarà a implementar en les escoles que fins ara han fet proves pilot, algunes de Barcelona ciutat, d'altres a comarques empordaneses.  Des de la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG) s'ha convidat a tots els centres docents a participar en el programa 'Coneix el patrimoni culinari català' i de moment la iniciativa té bona acollida.

La intenció és donar a conèixer aquest vessant del nostre patrimoni entre els nois i les noies, fer-los entendre que el patrimoni no només són pedres, també és cultural i de valors. Es tracta d'aconseguir que coneguin el patrimoni culinari català, únic al món,  i que el valorin i, com a conseqüència, vulguin preservar-lo.

Però també es vol promoure amb aquesta iniciativa la interacció entre les diferents generacions a través d'estimular la recollida de receptaris familiars, que l'alumnat valori els coneixements dels seus familiars al voltant de la cuina i la gastronomia. Obrir debat a les famílies i recopilar receptes de les àvies que passarien a engrossir el Corpus del Patrimoni Culinari Català.

El programa consta de quatre activitats didàctiques per a l’educació primària i quatre per a l’educació secundària obligatòria.

Per participar en el programa és imprescindible dur a terme la recopilació de les receptes, pel que se'ls facilita a les escoles una fitxa específica ja que la FICCG tindrà en compte aquest material per continuar la investigació de la propera edició del Corpus del Patrimoni Culinari Català. Pel que fa a les activitats, cada centre pot portar a l’aula aquelles que més li interessin.

Les escoles interessades en participar en el programa, encara que sigui a partir del curs vinent, es poden posar en contacte amb l'Institut Català de la Cuina t. (93) 4053334 o bé enviar un mail a [email protected]

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article