L'Oli de l'Empordà entra al registre de productes de qualitat de la UE


És el 19è producte català inclòs a la llista de protegits per la UE, el darrer en aconseguir-la va ser el pa de pagès.
La Comissió Europea ha afegit aquest dimarts l'Oli de l'Empordà a la llista de Denominacions d'Origen Protegides (DOP). Aquesta denominació consta de més de 1.200 productes protegits per legislació europea de protecció d'indicacions geogràfiques, denominacions d'origen i d'altres especialitats tradicionals.

L'Oli de l'Empordà és un oli extra verge fet amb les varietats d'Argudell, Curivell, Llei de Cadaqués i Arbequina que creixen en les províncies de Girona. La nova denominació d'origen "Oli d'Oliva de l'Empordà" és un oli equilibrat, afruitat i d'intensitat mitjana.

Algunes de les Denominacions d'Origen Protegides (DOP) de Catalunya són: el Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya; la Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya; l'Oli de la Terra Alta; l'Oli del Baix Ebre i Montsià; l'Arròs del Delta de l'Ebre; la Mongeta del Ganxet; la Pera de Lleida; l'Oli Les Garrigues; l'Oli de Siurana; i l'Oli de l'Empordà. Quant a la llista d'Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) en formen part: la Llonganissa de Vic; la Poma de Girona; el Torró d'Agramunt; el Calçot de Valls; les Clementines de les Terres de l'Ebre; les Patates de Prades ,el Pollastre i capó del Prat; i el pa de pagès. Per últim, l'etiqueta d'Especialitat Tradicional Garantida (ETG) l'ostenten els panellets

En total, actualment hi ha 1.200 productes registrats dels 28 Estats membres de la UE i, per tant, protegits per la normativa europea d'aliments de qualitat. Aquestes són les tres opcions amb què es registren els aliments i productes alimentaris de qualitat (els vins i begudes espirituoses funcionen amb un registre apart).

Més detalls:
Denominacions d'Origen Protegides (DOP): denominacions de productes les característiques dels quals es deuen exclusiva o fonamentalment al lloc de producció i als coneixements tècnics dels productors locals. El producte agrícola o alimentari s'ha de produir, transformar i elaborar en una zona geogràfica determinada i segons un mètode reconegut.

Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP): productes agrícoles i alimentaris la reputació o característiques dels quals estan estretament vinculats a una zona geogràfica. Com a mínim una de les etapes de producció, transformació o elaboració ha de tenir lloc en aquesta zona.

Especialitats tradicionals Garantides(ETG): denominacions de productes que garanteixen el seu caràcter tradicional, ja sigui per la seva composició o pel mètode de producció. Les ETG no estan lligades a un lloc en concret, però s'han de produir conforme al plec de condicions presentat.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article