Espigoladors: un projecte social que vol arribar al residu zero


Espigoladors és una organització que lluita contra el malbaratament alimentari i alhora té present la manca d'accés a una alimentació sana, saludable i nutritiva  de les persones en situació de vulnerabilitat. És un projecte vinculat a valors com l'aprofitament, la recerca de la màxima eficiència de la cadena alimentària i el residu zero. L'associació es dedica a recollir verdura i fruita que es descarta, previ pacte amb el propietari de l'explotació. Aquests aliments són derivats directament a menjadors socials o bé es transformen i envasen per ser venuts sota la marca Espigoladors.

Per Espigoladors és bàsic transmetre la recuperació del valor dels aliments i concebre les minves alimentàries com un recurs i no com un residu. Cap aliment en bon estat hauria de ser considerat un residu, defensen.

Per materialitzar aquest projecte en destaquen les següents vies de treball:

Recollida
L'organització recupera fruita i verdura que es descarta ja sigui per una davallada de les vendes, per qüestions estètiques, per excedents de producció o perquè la fruita és massa madura i el consumidor ja no la compra. En cap cas es recull fruita i verdura que no sigui apte pel seu consum.

Donació
Donació d'una part a entitats socials, donant accés a aliments frescos, sans i saludables a persones que no tenen accés.

Tranformació i comercialització
Transformació de fruita i verdura en productes com melmelades, cremes, sucs i salses de qualitat que es venen al mercat.

Inclusió
En tot aquest procés, tant en la recollida com en la producció participaran persones que pertanyen a col•lectius en risc d'exclusió social fomentant la dignitat de les persones i la generació d'oportunitats des d'una vessant transformadora.

L'associació ofereix una alternativa per situació d'excedents a empreses de transformació d'aliments, productors i pagesos, empreses distribuïdores d'aliments i cooperatives d'aliments

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article