La CE posa mil milions d'euros a disposició dels joves aturats


La Iniciativa per a l'Ocupació Juvenil es posa en marxa a Europa aquest mateix any. Aquest pla preveu augmentar 30 vegades el finançament que reben els Estats Membres de la UE per estimular l'ocupació juvenil. La intenció és que aquests fons arribin a uns 650.000 joves per ajudar-los a trobar feina més ràpid.

El govern de la UE avançarà al voltant de mil milions d'euros per recolzar la tasca dels Estats Membres a l'hora d'ajudar la gent jove a trobar feina, tornar a estudiar o aconseguir pràctiques laborals.

La prioritat de la Comissió és enfortir la competitivitat d'Europa, estimular la inversió i crear llocs de treball. El pla d'inversió de 315 000 milions d'euros pot crear milions d'ofertes de feina que també puguin ser cobertes pels joves. Però fins i tot quan es creen llocs de treball, els joves ho tenen molt magre per entrar en el mercat laboral. És per això que la Iniciativa d'Ocupació Juvenil (Youth Employment Initiative - YEI) es focalitza a fer que el jovent torni a tenir feina o una formació. Els Estats Membres s'han compromès amb la «Garantia Juvenil»: oferir a la gent jove de menys de 25 anys ofertes de feina, pràctiques laborals o formació en els quatre mesos següents a haver acabat els estudis o haver perdut la feina.

Els Estats Membres beneficiaris d'aquesta iniciativa podrien rebre un terç de la dotació de 3 200 milions d'euros de seguida que hagin adoptat els programes operatius que hagin dissenyat especialment. S'espera que els Estats Membres posin aquest fons immediatament a disposició dels beneficiaris de la Iniciativa d'Ocupació Juvenil pagant projectes per avançat; adverteix també que tot plegat serà supervisat de prop.

La Comissió estima que aquest prefinançament podria accelerar la concessió d'ajuts a entre 350 000 i 650 000 persones aquest any. Mente que si es continués amb el prefinançament actual, només tindrien accés als ajuts entre 14 000 i 20 000 joves.

Aquesta proposta legislativa es debatrà al Parlament Europeu i al Consell perquè l'adoptin i pugui entrar de seguida en vigor.

La proposta de la Comissió pel que fa a la Garantia Juvenil es va presentar el desembre de 2012, va ser adoptada formalment com a recomanació als Estats Membres per part del Consell de Ministres de la Unió Europea el 22 d'abril de 2013 i va ser recolzada pel Consell Europeu el juny de 2013. Els vint-i-vuit Estats Membres han presentat els seus respectius plans d'aplicació de la Garantia Juvenil i ja estan duent a terme mesures concretes. L'aplicació dels programes nacionals de la Garantia Juvenil és supervisada per la Comissió en el marc del Semestre Europeu.

Per acabar d'arrodonir el Fons Social Europeu, el Parlament Europeu i el Consell han decidit crear la Iniciativa d'Ocupació Juvenil (Youth Employment Initiative - YEI) per a aquelles regions on l'atur passa del 25 %. El fons YEI inclou 3 200 milions d'euros procedents d'una línia pressupostària especial de la Unió Europea (anticipats a 2014-15) que cal sumar als 3 200 milions d'euros de la dotació del Fons Social Europeu per als Estats Membres.

L'YEI complementa el Fons Social Europeu a l'hora d'aplicar les recomanacions de la Garantia Juvenil a través d'activitats de finançament per ajudar directament la gent jove sense feina, educació o formació (SETF) de menys de 25 anys o, quan els Estats Membres ho considerin rellevant, de menys de 30 anys. El fons de la Iniciativa d'Ocupació Juvenil es pot utilitzar per a activitats de suport com ara primeres experiències laborals, concessió de pràctiques laborals, més educació i formació, suport a la creació d'empreses per a joves emprenedors, programes de segona oportunitat per a alumnes que hagin abandonat l'escola prematurament, així com subsidis salarials i subvencions a la contractació.

Més informació

i també a aquest enllaç

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article