El jove que es va proposar netejar de plàstics els oceans

  • TheOceanCleanup.com
    TheOceanCleanup.com

Boyan Slat, un jove holandès, ha estat qualificat de nen prodigi per l'envergadura del seu projecte, quan només compta amb 19 anys d'edat. L'estudiant d'enginyeria aeroespacial, ha impulsat una idea per netejar de plàstics els oceans amb una tecnologia que filtra de manera passiva els plàstics que suren però no afecta per res la lliure circulació de la vida marina. Gràcies a una campanya de crowdfunding, el projecte The Ocean Cleanup ha recaptat més de dos milions de dólars i fa pocs mesos ja es va posar en marxa el projecte pilot.
El plàstic és un residu omnipresent en la societat de consum. Un producte barat i d'aplicació universal pel que suposa que cada any se'n produeixin al voltant de 225 milions de tones.

Actualment els plàstics suposen el 70% de la contaminació dels oceans, un problema d'abast global que afecta la biodiversitat, més d'1 milió d'aus marines moren cada any, afecta també l'activitat econòmica, la pesca, els recursos per netejar les platges i per últim repercuteix en la salut de les persones, per l'acumulació de químics en la cadena alimentària. La consciència d'aquest problema ha impulsat Boyan Slat a tirar endavant el seu projecte.

La idea va sorgir quan Boyan Slat tenia 16 anys, després d'un viatge a Grècia per a fer busseig on es va adonar de la greu irrupció dels plàstics en l'ambient marí. Des d'aleshores ha posat la seva energia en el desenvolupament d'una tècnica d'aprofitar la força de les corrents marines per atrapar el plàstic. Actualment, dirigeix un equip de 100 científics, estudiants i simpatitzants.

Per què passar a través dels oceans, si els oceans ja tenen el seu propi moviment? Una sèrie de barreres flotants, formen concentrats de la brossa, és el que permet una plataforma per extreure eficientment el plàstic després. Amb el que ha fet fins ara, Slat assegura que ha demostrat el concepte matriu de The Ocean Cleanup, i que és un mètode viable per a eliminar gairebé la meitat del plàstic de l'illa flotant de restes que hi ha al Pacífic nord en 10 anys. Assegura que el seu mètode és més barat que els convencionals.

En la segona etapa del projecte, preveu desenvolupar tecnologia de recol·lecció passiva de plàstics per a la seva aplicació en els deltes dels rius i d'altres cursos d'aigua que transporten plàstic als oceans. Això podria proporcionar una ràpida reducció de l'afluència de plàstics en els oceans. Es clar que, apel.la a la responsabilitat i considera imprescindible el compromís de prevenir perquè no esdevingui una situació com la que hem arribat.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article