La Plataforma Aprofitem els Aliments organitza el 1r. Gran Dinar aquest dissabte


La Plataforma Aprofitem els Aliments organitza aquest dissabte el primer gran àpat multitudinari cuinat amb aliments recuperats
El Gran Dinar Barcelona se celebrarà a la Plaça del Àngels de 12 a 16h amb la participació de 150 voluntaris que cuinaran per a 4000 persones.
En paral·lel, tindrà lloc la Fira d’Experiències contra el malbaratament, en la qual entitats, administracions públiques i empreses donaran a conèixer projectes que ja s’estan portant a terme al nostre país.

La plaça dels Àngels de Barcelona acollirà aquest dissabte de 12 a 16h el Gran Dinar per l’aprofitament, el primer àpat multitudinari que se celebra a Catalunya preparat íntegrament amb aliments recuperats que d’altra manera haurien estat rebutjats.
L’esdeveniment l’organitza la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) amb el suport de nombroses institucions públiques, empreses i organitzacions no governamentals. Serà un acte contundent i festiu de sensibilització ciutadana sobre el malbaratament d’aliments, un problema que porta associades greus conseqüències econòmiques, socials i ambientals.
Durant el Gran Dinar es serviran al voltant de 4.000 racions de forma gratuïta. Per fer-ho possible, cuiners de la Fundació Alicia amb l’ajut de 150 voluntaris cuinaran més de 1000 kg d’aliments, bàsicament fruites i verdures provinents de productors agrícoles i centres de distribució majoristes, que tot i ser aptes pel consum humà són descartades per a comercialització.
A partir de les 7 del matí del dissabte, l’equip de cuina es posarà en marxa per elaborar el Gran Dinar que es començarà a servir a partir de les 12 i fins a les 16h. En paral·lel, tindrà lloc la Fira d’Experiències contra el malbaratament, en la qual entitats, administracions públiques i empreses donaran a conèixer projectes que ja s’estan portant a terme al nostre país.
Al llarg del dia hi haurà moltes sorpreses, convidats i diversos “show-cookings” que ens ensenyaran com prevenir el malbaratament. La conducció anirà a càrrec de Lídia Heredia, Diletta Parente i Marta Solé, periodistes molt implicades en temes d’alimentació i en la lluita contra el malbaratament d’aliments.
El Gran Dinar comptarà entre d’altres amb la presència de Niki Charalampopoulou, activista del Regne Unit que explicarà la seva aventura i posada en marxa de la campanya mundial per l’aprofitament dels aliments Feeding the 5000.
Durant els dies previs també ja s’hauran mobilitzat desenes de voluntaris per fer possible la recollida dels els aliments i per participar a la DiscoSopa prèvia, que tindrà lloc divendres i en  la que es començaran a preparar els aliments per al dia següent.
El Gran Dinar s’emmarca dins de la VI Setmana Europea de Prevenció de Residus, específicament en el dia temàtic sobre el malbaratament alimentari i compta amb la col·laboració del projecte europeu Fusions i amb el suport econòmic de l’Agència de Residus de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.
Lluitar contra el malbaratament alimentari
L’objectiu del Gran Dinar és que s’entomi seriosament el problema del malbaratament alimentari i oferir informació sobre quines poden ser les seves possibles solucions. Solucions que requereixen de la cooperació de tots els agents de la cadena alimentària, des del camp fins a la taula, conjuntament amb els poders públics.
Cada any al món un terç de la producció d’aliments (uns 1.300 milions de tones) es perden o es malbaraten en el seu trànsit des de la producció fins al nostre plat. A més del menjar, també acaben a la brossa tots els recursos emprats per a produir-lo (treball/recursos humans, energia, aigua i terra fèrtil) mentre que es produeixen greus impactes al medi ambient en termes d’emissions contaminants i generació de residus.
Tal malbaratament és intolerable si tenim en compte que hi ha 840 milions de persones que passen gana al món (el 12% de la població mundial) i que la inseguretat alimentària ens amenaça sempre de molt a prop.

La Plataforma Aprofitem els Aliments
La PAA és una associació sense ànim de lucre que aglutina persones i entitats que treballen per  la cultura de l’aprofitament dels aliments. L’objectiu de la PAA amb aquest acte és provocar el debat social sobre el malbaratament alimentari i posar-lo en l’agenda política. La seva acció s’enfoca a crear sinèrgies al llarg de tota la cadena alimentaria per a la reducció i la prevenció d’aquest problema que té greus conseqüències econòmiques, ambientals i socials.
Per a més informació: aprofitemelsaliments.wordpress.com
a Twitter: #GranDinarBcn

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article