ENISA organitza l'exercici de seguretat cibernètica més gran que s'ha fet a Europa


Més de 200 organitzacions i de 400 professionals en seguretat cibernètica de de vint-i-nou països europeus han comprovat aquesta setmana passada  la seva resistència davant dels atacs cibernètics. Aquest exercici va ser organitzat per l'Agència de Seguretat de les Xarxes i de la Informació de la Unió Europea (ENISA).  Durant aquest exercici de seguretat cibernètica anomenat Cyber Europe 2014 experts del sector públic i privat i d'agències de seguretat cibernètica, equips nacionals de resposta a emergències informàtiques, companyies telefòniques, companyies energètiques, institucions financeres i proveïdors de serveis d'internet van posar a prova els seus productes i la seva capacitat de reacció davant d'escenaris reals on perilla la seguretat cibernètica.
A l'àmbit de la Unió Europea, durant l'any 2013, han augmentat gairebé una quarta part els atacs globals basats en plataformes web i el nombre total de violacions de dades ha estat un 61 % superior al del 2012.

#CyberEurope2014 ha estat l'exercici més extens i complet que s'ha organitzat mai a Europa. S'han fet servir informes d'intel·ligència i informes dels mitjans sobre els atacs cibernètics i es fa front a més de 2 000 incidents cibernètics diferents, incloent-hi atacs consistents en la denegació dels serveis en línia, l'esborrament de webs o modificacions de la seva aparença, assalts a webs corporatives o institucionals, filtracions d'informació sensible o atacs a infraestructures crítiques com ara les energètiques o les de telecomunicacions; també es verificaran la cooperació a nivell de la UE i els sistemes d'alerta. Aquest exercici es fa a diferents centres d'arreu d'Europa i es coordina de manera centralitzada.

La sofisticació i el nombre d'atacs cibernètics està incrementant cada dia.  No hi podrem fer front si els Estats membres actuen individualment o si només s'hi posen d'acord uns quants. Neelie Kroes, vicepresidenta de la CE, va vallorar en la presentació de l'experiència, el fet que la Unió Europea i els Estats membres de l'Associació Europea de Lliure Comerç estiguin col·laborant amb les institucions de la UE i amb la ENISA. 'Només aquesta mena d'esforços conjunts garantiran la seguretat de l'economia i de la nostra societat', van concloure Kroes.

L'exercici #CyberEurope2014 va verificar, entre d'altres, els procediments per compartir informació operativa en cas d'atac cibernètic a Europa, pretén millorar les capacitats nacionals per contrarestar aquesta mena d'atacs i explora l'impacte de l'intercanvi d'informació entre els sectors públic i privat a nivell nacional i internacional.

Rerefons

Segons l'Informe d'Amenaça del Paisatge fet per l'ENISA, els agents que ens amenacen han millorat la sofisticació dels seus atacs i de les seves eines. Ha quedat clar, doncs, que la maduresa d'aquests atacs no prové d'un grup de països; més aviat, el que passa és que hi ha una sèrie de països que han desenvolupat capacitats que poden ser utilitzades per infiltrar-se en qualsevol web públic o privat.

Durant l'any 2013 han augmentat gairebé una quarta part els atacs globals basats en plataformes web i el nombre total de violacions de dades ha estat un 61 % superior al del 2012. Cadascuna de les vuit violacions de dades més importants ha suposat una pèrdua de desenes de milions de dades alhora que ha deixat exposades públicament 552 milions d'identitats privades. Segons les previsions empresarials, l'espionatge i el crim cibernètic han suposat unes pèrdues anuals d'entre 300 000 milions i 1 bilió de dòlars durant el 2013.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article