Verdor i vida als terrats!


L’Ajuntament de Barcelona promou actuacions perquè els terrats i les cobertes de la ciutat esdevinguin espais d’ús comunitari i nous espais de
verd urbà. El consistori considera que el 67% de les cobertes dels edificis de Barcelona són susceptibles d’acollir activitats, verd i instal·lacions d’aprofitament de l’energia. Així, anuncia que posa en marxa una línia d’ajudes econòmiques per a la rehabilitació i renaturalització de terrats i cobertes a les comunitats de propietaris, mecanismes d’assessorament tècnic des de les oficines municipals i s’impulsaran modificacions normatives amb aquest objectiu.

La intenció és activar els terrats i les cobertes dels edificis de la ciutat com espais d ́ús comunitari, de manera que es pugui treure un rendiment social, ambiental i energètic d’aquestes superfícies ara, bona part, en desús. 

Es vol així recuperar una tradició i un dels trets característics de Barcelona.

Els terrats van associats a una forma constructiva tradicional, l’anomenat “terrat a la catalana”, que incorpora una cambra d’aire entre el sostre del darrer pis i la coberta final. Aquesta cambra produeix una sèrie de corrents d’aire a l’estiu i una protecció a l’hivern, fent que esdevingui un eficaç mitjà passiu de reducció dels canvis de temperatura de les estances que cobreix i per donar confort als habitatges.

Els terrats barcelonins, comuns en totes les cases dels segles XVIII, XIX i XX, van ser llocs d’ús comunitari fins als anys seixanta o setanta del segle passat; als terrats eren corrents els colomars, s’hi estenia la bugada, s’hi prenia el sol o s’hi festejaven les revetlles. L’accés als
terrats era lliurement practicat per part de tots els veïns. A la segona meitat del segle XIX, l’aigua corrent va substituir la provinent de dipòsit, fent que aquests dipòsits esdevinguessin trasters o habitacions de malendreços on s’hi van anar acumulant diverses instal·lacions lligades a la creixent tecnificació dels edificis fins a convertir- los en espais poc transitables i on fins i tot no s’hi podia accedir amb seguretat.

L’Ajuntament facilitarà ajuts econòmics per a la rehabilitació i la renaturalització de la coberta, adreçats a edificis privats, tant residencials, com industrials, com equipaments. En la campanya d’ajuts a la rehabilitació d’edificis 2014 que està en marxa, ja es poden demanar ajuts per les
obres de rehabilitació de la coberta o terrat amb una subvenció del 50% (amb un topall de 60.000€) del cost total del projecte, si inclou mesures d’estalvi energètic.

Entre les actuacions bonificades hi ha les adreçades a millores en l’estanqueïtat i aïllament de cobertes, mitgeres i celoberts, la instal·lació d’energia solar tèrmica per a la producció d’aigua calenta sanitària, la posada en marxa de plaques solars o la substitució de dipòsits d’aigua per aigua de xarxa.

A més dels ajuts a la rehabilitació, també està en marxa una línia d’ajuts a la renaturalització, amb finançament del 50% (amb un topall de 60.000€), als projectes d’enjardinament de la coberta o terrat. Per acollir-se a aquestes subvencions, s’haurà de presentar un projecte que inclogui la instal·lació de reg automatitzat i 1 any de contracte de manteniment (per tal d’assegurar la supervivència en el període més sensible). També haurà d’incloure la solució constructiva, el tipus de substrat, el tipus de reg, i la proposta d’espècies vegetals, preferentment autòctones o adaptades al clima mediterrani, de baix consum, no al·lergògenes i no invasores.

A més, en els casos d’enjardinaments mancomunats de diverses finques, interiors d’illa o cobertes, amb impacte visual des de l’espai públic o amb inclusió d’horts es contemplen ajuts addicionals, com enjardinaments mancomunats de diverses finques.

Els dos ajuts (rehabilitació i renaturalització) no són excloents i es podran sumar, sempre i quan siguin actuacions que es puguin acollir a tots dos tipus d’ajuts.

En la línia de potenciar i millorar els espais lliures i el patrimoni natural de la ciutat per a tots, i dins del Pla del verd i de la biodiversitat de Barcelona, l’Ajuntament explora totes les possibilitats per introduir la natura en totes les escletxes possibles de la trama urbana. Cobertes
d’edificis, terrats, celoberts, balcons i murs són elements susceptibles de transformar-se en jardins i horts d’ús comunitari, aptes per a activitats saludables, o en espais destinats especialment a la millora ambiental, i d’aquesta manera convertir-se en noves formes de verd urbà.

L'ajuntament considera que incrementar el verd i la biodiversitat, treballar per una reducció de la demanda  energètica, i promoure sistemes de producció energètica i d’aprofitament dels recursos naturals, contribueix a l’adaptació dels edificis i de les ciutats al canvi climàtic, i per tant a augmentar la resiliència d’una ciutat.

Noves possibilitats per generar energia eòlica i solar

Un dels beneficis d’aquest nou programa és poder combinar en aquests espais l’increment del verd amb l’aprofitament per generar energia a partir dels recursos renovables disponibles (sol i vent), tant per al manteniment del propi verd com per millorar l’autosuficiència energètica de la ciutat.
En total, existeix un 20% de cobertes amb les característiques òptimes per a l’aprofitament solar (assolellament, característiques d’accessibilitat, capacitat estructural, distàncies mínimes respecte façana, obstacles constructius i equips auxiliars, així com altres condicionants d’integració). Aquest potencial permetria produir aigua calenta sanitària i/o electricitat en un volum d’uns 330 MWp, el que suposa una producció d’uns 400.000 MWh/any (equivalent a 4 vegades el consum de l’enllumenat públic de Barcelona).

Pel que fa a l’aprofitament del recurs mini eòlic en coberta, i basat en el mapa de recurs mini eòlic de la ciutat, i amb l’actual tecnologia disponible el potencial mínim d’aprofitament de les cobertes de la ciutat és de l’ordre de 240 kW, el que representa una producció de 144.000
kWh/any (equivalent al que consumeixen 65 llars).

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article