Millora del seguiment de pacients amb diabetis a través de les TIC


Un projecte europeu, Reaction, liderat per Lydia Montandon, ha permès desenvolupar eines, entre les quals el Gluco Tab, una aplicació per mòbil i diversos protocols de connexió en xarxa a través de les quals, els pacients i els professionals sanitaris poden intercanviar els valors mesurats a través d'uns sensors incorporats a la roba dels pacients. La plataforma intel.ligent de serveis permet dur a terme una gestió terapèutica i un seguiment a distància dels pacients que facilita el control continu i permet ajustar els nivells de glucosa a la sang.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), un 10% de la població mundial està afectada per la diabetis, una malaltia que suposa una càrrega econòmica important pels sistemes sanitaris i comporta una mortalitat prematura i un deteriorament de la qualitat de vida dels pacients. El projecte Reaction, que ha estat finançat amb fons europeus del 7è Programa Marc, ha desenvolupat un conjunt d'eines i tècniques que ja estan ajudant tant a professionals sanitaris com a pacients a gestionar millor aquesta patologia.

Lydia Montandon, coordinadora del projecte afirma que: "El principal objectiu de Reaction era el d'investigar les maneres com les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) podien ajudar els pacients de diabetis i els professionals sanitaris a gestionar millor aquesta malaltia a través d'eines eficaces i aplicables en diferents contextos sanitaris a tot Europa".

El fruit d'aquestes investigacions és una plataforma intel·ligent de serveis que permet dur a terme una gestió terapèutica i un seguiment a distància dels pacients de diabetis que facilita el control continu i ajustat del nivell de glucosa en sang i d'altres indicadors vitals crucials per al bon funcionament de la teràpia amb insulina.

Durant el projecte s'han desenvolupat diferents eines, entre elles GlucoTab (un sistema que funciona amb tauleta i que indica a metges i infermeres el tractament idoni per a cada pacient), una aplicació per a mòbils intel·ligents que permet al mateix pacient seguir de prop la seva alimentació, i protocols de connexió en xarxa a través dels quals els pacients i els professionals sanitaris poden intercanviar els valors mesurats a través d'uns sensors incorporats a la roba o al cos del pacient.  També s'ha avançat notablement en la investigació del control glaucèmic automàtic, integrant sensors de glucosa en sang i l'algorisme de dosificació d'insulina que s'ha desenvolupat en el si del projecte.

Més enllà dels avanços tecnològics, l'equip de Reaction ha estudiat les implicacions de les tecnologies desenvolupades a nivell social, econòmic i jurídic. S'han estudiat els marcs legals dels Estats membres pel que fa la privacitat i responsabilitat civil. D'aquesta manera, el sistema GlucoTab ha rebut el marcat 'CE' de conformitat i ja es pot utilitzar com a part de la rutina clínica.

Reaction és un projecte europeu en el que hi ha col·laborat 15 socis de 9 països diferents: Suècia, Dinamarca, Espanya, Alemanya, Grècia, Hongria, Àustria, el Regne Unit i Bèlgica.

Primers èxits

Algunes de les eines desenvolupades en el projecte Reaction ja han estat utilitzades a la Universitat de Medicina de Graz (Àustria) i per pacients d'atenció primària del Centre de Salut de Chorleywood (al Regne Unit). Infermeres i metges de l'hospital universitari austríac expliquen que les eines els van ajudar a confeccionar millors plans d'atenció per als seus pacients, es van poder administrar dosis d'insulina més ajustades i el nivell de glucèmia dels pacients es va mantenir molt més estable.

Més informació:


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article