Inauguració reivindicativa d'una planta de Biogàs per generació elèctrica, de Som Energia


Aquest dissabte, més de 300 persones sòcies de la cooperativa d’energia verda Som Energia van inaugurar la planta de Biogàs a Torregrossa (Lleida). L’esdeveniment era també un acte de denúncia de l’actual política energètica del Govern Central que, segons la cooperativa, impossibilita nous projectes renovables i d’eficiència energètica. La planta de Biogàs de la cooperativa Som Energia és la primera instal·lació d’aquest tipus de tecnologia que s’ha impulsat gràcies a un model de finançament participat.

La inversió total  ha estat de 2.223.000€ que s’han assolit integrament d’inversions fetes pels socis de Som Energia i també a l’aportació de 200.000€ del programa d’energies renovables de l’Institut Català d’Energia de l’any 2011.

Es tracta d’una planta de producció d’energia elèctrica a partir de la valorització de purins, i altres subproductes orgànics, de 500 kW de potència. Que produirà anualment el consum equivalent de 1300 famílies. La major part de l'electricitat que genera la planta s’exporta a la xarxa elèctrica de distribució, mentre que la calor produïda s'utilitza per escalfar la planta i com a calefacció per a la granja adjacent que hi aporta els purins, aconseguint així un alt rendiment energètic.

Som Energia va manifestar-se en contra de la política energètica actual, contraria a les renovables, l’eficiència i la democratització de l’energia. Va denunciar que el canvi de retribucions al sector del biogàs amenaça de tancament a les plantes actuals i frena el desenvolupament de futures inversions en aquesta tecnologia. Va recordar el paper fonamental de les plantes de biogàs per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i problemes ambientals si no es fa una bona gestió i tractament dels purins.

La inauguració va comptar amb la presència de centenars de socis de la cooperativa, vora 350 persones, representants de l’ICAEN i de l’Ajuntament de Torregrossa.
L'Ero Lugilde, membre de la comissió de biogàs de Som Energia, va lamentar que l’eliminació de les primes que permetien impulsar projectes com aquest, 'posa en perill la nostra inversió però, potser encara més greu, frena qualsevol voluntat de fer nous projectes de generació per la manca de confiança'

La coordinadora de la comissió, Belén Covelo, va fer èmfasi en el significat de la inauguració d'una instal·lació exemple de com, des de la ciutadania, es pot contribuir a construir un model més eficient energèticament i més respectuós amb el medi ambient. 'Però la política actual en dóna l’esquena, sense sentit i de manera irresponsable' va concloure.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article