Insectes transgènics per desactivar les plagues de l'olivera i el tomaquet


L'organització GeneWatch del Regne Unit ha donat l'alerta davant de la proposta de reglament europeu que autoritzaria la modificació genètica d'insectes per lluitar contra les plagues de fruites i verdures.  L'empresa britànica Oxitec ha dut a terme proves amb mosquits transgènics a les illes Caiman, a Malàisia i al Brasil. Ara, després que el Parlament Europeu es disposi a aprovar aquesta pràctica mitjançant una nova proposició reglamentària, podria iniciar les seves activitats a l'estat espanyol amb la mosca de l'olivera. L'empresa britànica preveu alliberar aquests insectes genèticament modificats de manera massiva en l'àmbit de la UE amb la intenció que s'aparellin amb els insectes silvestres i aconseguir així reduir el nombre de plagues.

L'organització GeneWatch del Regne Unit rebutja la nova proposta de reglament europeu que autoritzaria la modificació genètica d'insectes, peixos i animals de granja, segons explica Les Amis de la Terre en un reportatge.

Els insectes han estat genèticament modificats perquè les erugues morin dins de les olives o tomàquets o les fulles de col.  Per afectar les poblacions silvestres s'ha de repetir el procés de llançament de larves, almenys un cop per setmana, durant les èpoques més caluroses.

L'organització ecologista adverteix que aquesta pràctica es podria posar en pràctica ben aviat a l'estat espanyol. Una plaga important per les olives és la mosca de l'olivera (Bactrocera oleae). Cada any els productors d'oli tracten de reduir-ne la presència mitjançant la fumigació aèria i d'altres mesures com l'aplicació de feromones a través del subsòl.

Oxitec ja ha desenvolupat les mosques de l'oliva mascle dissenyades genèticament per tallar-ne de socarrel la reproducció.

El problema es que ningú garanteix que aquestes larves no siguin perjudicials per la salut de les persones que les  ingereixin amb l'aliment. GeneWatch retreu a l'Agència Europea per a la Seguretat Alimentària (EFSA) que en un esborrany del projecte de reglament publicat per a la seva consulta, exclou de manera concreta qualsevol prova per saber si aquests insectes i larves geneticament modificades presenten algun risc per la salut dels consumidors.

Helen Wallace, portaveu de Gene Watch, assegura que  "Ningú vol menjar cucs transgènics morts o moribunds en les olives o tomàquets. I ningú sap si les plagues de OGM que segueixen vius es troben al jardí o al camp del pagès del costat. GeneWatch ha presentat una queixa davant de la CE per denunciar que el paper d'Oxitec i Syngenta, multinacional dels pesticides, i els acusa de jugar un paper important en l'elaboració de la nova normativa.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article