Suïssa es referma en contra dels transgènics


El país centre-europeu ja va implementar una moratòria l'any 2005 a través d'iniciatives populars i ara s'ha prorrogat pel Consell Nacional fins l'any 2017.

A més de Suïssa, d'altres països europeus han pres determinacions similars fins ara. El 1999 el govern austríac va prohibir el cultiu del blat de moro MON 810. Posteriorment ho van fer Grècia, Hongria, França, Luxemburg, Alemanya i Bulgària.

Mentre tant, a l'estat espanyol s'incrementa any rere any les hectàrees d'aquests conreus, posant en perill les plantacions de blat de moro ecològic que intenten ocupar també el seu lloc al territori.

En aquests moments Polònia està redactant una llei amb la finalitat de prohibir el conreu de transgènics. Ha seguit així el mateix camí que la majoria països esmentats i es va acollir a la Clàusula de Salvaguarda, una disposició recollida en l'article 23 de la Directiva 2001/18/CE que disposa que un Estat membre pot prohibir un cultiu transgènic si aquest suposa un perill per a la salut humana o del medi ambient.

Altres fòrmules per limitar l'ús de transgènics són com les implementades per Itàlia que va dictar una prohibició de fet, que no és una moratòria, el 2006. Tres anys més tard, el govern d'Irlanda es "declarava Zona Lliure de Transgènics, lliure del cultiu de qualsevol planta modificada genèticament". I el 2010, Madeira (Portugal) es convertia en la primera regió europea lliure de transgènics reconeguda de oficialment per la CE.

Mentre tant, a l'estat espanyol en aquests moments hi ha plantades unes 117 mil hectàrees de blat de moro MON 810 de Monsanto, aconseguint així mantenir el títol de país europeu que conrea transgènics a gran escala.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article