Pagesos demanen a Agricultura que es permeti la producció de blat de moro ecològic a Catalunya


El sindicat Unió de Pagesos, assegura que tot i tenir les condicions adequades per a la producció de blat de moro ecològic no se'n pot produir perquè les produccions queden contaminades pel transgènic. L'organització agrària, juntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i l’Associació d’Empreses Ecològiques AE2, demanarà al departament d’Agricultura que faciliti la producció de blat de moro ecològic a Catalunya, i que per això modifiqui el Programa de foment de la producció agroalimentària ecològica 2012-2014 que presenta avui el conseller Josep Maria Pelegrí. Aquesta petició es formalitzarà en la propera Taula Sectorial Agrària de Producció Ecològica, que se celebrarà el 25 de maig.

El sindicat recorda que Catalunya, tot i tenir les condicions agroclimàtiques adequades, no pot produir blat de moro ecològic perquè la producció queda contaminada pel blat de moro transgènic i, per tant, deixa de ser apte per a ser emprat per a la producció ecològica. Aquest fet provoca que la producció catalana de blat de moro ecològic sigui merament testimonial. Les reiterades contaminacions han fet que la pagesia ecològica en deixés de produir en no poder-ne treure el valor afegit de la certificació ecològica.

Els productors han d’importar d’Itàlia tot el blat de moro ecològic que necessiten per a la producció de monogàstrics ecològics (porcs i aviram). Aquest fet suposa, per una banda, que s’afavoreix la producció d’emissions de CO2 perquè cal transportar d’Itàlia fins aquí tot el blat de moro que es fa servir per a fabricar el pinso per a l’alimentació de porc, aviram de carn i aviram d’ous produïts aquí. D’altra banda, suposa un encariment dels costos de producció que ha de suportar la pagesia ecològica catalana, motiu que la fa ser menys competitiva. A més, aquest increment de costos acaba repercutint en els consumidors.

Unió de Pagesos recorda que el cost de transportar blat de moro ecològic d’Itàlia és d’entre 50 € i 60 € per tona. Això, per a una granja de 5.000 gallines suposa un sobrecost en pinso d’uns 516 € al mes, i per al consumidor que compri ous ecològics catalans, un increment del preu de 5 cèntims d’euro per dotzena d’ous.

També cal tenir en compte que la impossibilitat de produir blat de moro ecològic a Catalunya fa que fugin del sector agrari català uns ingressos que es podrien quedar aquí; actualment, el preu en origen del blat de moro ecològic és de 360 € per tona, mentre el blat de moro convencional costa 220 € per tona.

Aquesta reclamació ja va ser comunicada a Agricultura en el marc d’una reunió bilateral que van tenir el passat 10 de maig amb el director general d’Agricultura, Miquel Molins, i el subdirector d’Agricultura, Joan Gòdia. Les entitats van proposar dues opcions per permetre la producció de blat de moro ecològic a Catalunya: delimitar zones lliures de transgènics al territori i/o que les multinacionals de llavors transgèniques es facin càrrec d’indemnitzar els pagesos ecològics catalans que haguessin quedat contaminats pel lucre cessant que la contaminació els hagués provocat. De moment, l’administració es va comprometre a organitzar una jornada per debatre com es pot facilitar la producció de blat de moro ecològic a Catalunya.

Les tres entitats, tot i que valoren positivament aquest primer pas donat pel Departament per aconseguir-ho, reclamen que es posin els mecanismes necessaris per garantir la producció de blat de moro ecològic a Catalunya, per reduir les emissions de CO2, per millorar la competitivitat del sector ecològic català i per reduir els preus al consumidor de productes ecològics. 

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Lluís Barracas Barcelona
3.

Ja n'és d'atrevida la ignorància, Pau!

  • 0
  • 0
Pau i Miseria
2.

#1 Criteris cientifics en comptes de místics ?

Realment la ignorancia (o els interessos) es insolent.

  • 0
  • 0
Pau
1.

Tenint en compte que el blat de moro transgènic és el més ecològic, això s'arreglaria si la legislació es basés en criteris científics en comptes de místics.

  • 0
  • 1

Comenta aquest article