L'agricultura de proximitat com a valor absolut del Parc Agrari del Baix Llobregat


Recentment es va celebrar l'acte de cloenda del projecte transfronterer AGRIPROXI, en què ha participat el Parc Agrari del Baix Llobregat juntament amb vuit socis catalans i francesos els darreres tres anys.  En el mateix projecte, els socis han desenvolupat un document comú de difusió sobre la importància i el valor dels espais agraris. "L'agricultura de proximitat, una oportunitat" per als nostres territoris En forma d'una cartilla pràctica, aquest llibret pretén atendre aspectes relacionats amb la gestió, la preservació i el desenvolupament d'aquests espais agraris tocats de periurbanitat. Dirigida a la classe política, la cartilla és el resultat de les experiències endegades pels socis d'AGRIPROXI, individuals i col•lectives.

El projecte, dut a terme dins del programa de cooperació POCTEFA, vol potenciar l'agricultura de proximitat i els circuits curts de comercialització, sensibilitzar els consumidors envers el producte local i fer una diagnosi del sector per poder desenvolupar uns plans territorials i sectorials eficients i de futur.

En un acte de cloenda del projecte obert al públic, els diversos socis van presentar als assistents les diferents accions que havien endegat als seus territoris. Després d'una primera exposició dels objectius del projecte europeu, les iniciatives de sensibilització "Benvinguts a l'Horta de Lleida", del consistori lleidatà, o "Del tros al Plat" del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, es van sumar als Estudis de l'oferta de productes de la regió, de la Cambra d'Agricultura del Rosselló, o el Fòrum productors-consumidors per afavorir la creació d'associacions entre ambdós col•lectius (AMAP franceses) de la Cambra d'Agricultura de l'Arieja, entre d'altres actuacions exposades.

El Parc Agrari del Baix Llobregat hi va ser present, pel que fa a les propostes per a l'aproximació de l'activitat agrària als ciutadans i consumidors, amb una exposició sobre el cada vegada més conegut i reconegut holeriturisme o turisme de l'horta del Parc. I pel que fa a les iniciatives per a la planificació territorial d'aquests espais, el Parc va presentar la Carta de l'agricultura periurbana, un document que té la intenció de promoure la creació dels instruments necessaris per a la conservació dels espais agraris.

 Aparentment, el projecte ha aglutinat espais força diverses, des de territoris rurals allunyats de les grans aglomeracions (Pallars Sobirà, Tarbes i l'oest de Saint Gaudens) fins a espais agraris periurbans (Barcelona, Lleida i Perpinyà). Però s'ha observat que, tot i les diferències més superficials, presenten problemàtiques similars que es deriven de la relació entre zones urbanes i aquests espais com són la pressió de les grans ciutats i l'expansió urbana cada vegada més important a costa dels espais agrícoles; els problemes de mobilització dels professionals, i les dificultats a l'hora de sensibilitzar els consumidors en relació amb aquest sector.

Una de les característiques més destacables d'aquest projecte és l'equilibri que es dóna entre el perfil dels socis; d'una banda, administracions locals amb un coneixement important de temes territorials i socioeconòmics, (com són l'Ajuntament de Lleida, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i la Comunitat d'Aglomeració Perpinyà-Mediterrània), i, d'altra banda, ens i entitats locals, amb un major coneixement en temàtiques de producció i desenvolupament agrícola i local (com són el Parc Agrari del Baix Llobregat i les cambres d'Agricultura dels Pirineus Orientals, de l'Arieja, de l'Alta Garona i dels Alts Pirineus).

La participació del Consorci del Parc Agrari en aquest projecte respon al seu objectiu d'establir partenariats, ja que són un instrument per crear relacions i endegar accions conjuntes entre el sector agrícola i les estructures competents en l'ordenació rural. Així, des del 2004 el Parc Agrari manté relacions amb la Cambra d'Agricultura dels Pirineus Orientals i la Comunitat d'Aglomeració Perpinyà-Mediterrània, especialment en assumptes de circuits curts de comercialització de productes.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article