Més de 250 entitats mostren el rebuig a l'allargament del permís d'Ascó


La plataforma Tanquem les Nuclears ha iniciat una campanya  en contra de l'allargament del permís de funcionament de la central nuclear d'Ascó. En tres setmanes, més de 250 entitats recolzen la demanda de no concessió. La campanya continua malgrat l'Informe del Consell de Seguretat Nuclear.

L'informe emès pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN) el 29 de juliol, en que fa referència a Fukushima, no contempla, en canvi, cap dels riscos descoberts arran d'aquesta catàstrofe. L'organització antinuclear considera que l'informe significa tres coses: un reconeixement explícit de que la central nuclear té deficiències, atorgant, per tant, un “xec en blanc” per a que els propietaris continuïn el seu negoci sense entrebancs; una decisió precipitada per part del CSN,  segons l'entitat,  i que torna a mostrar-lo com un organisme submís als interessos de les empreses nuclears i, finalment, i contradient la retòrica de les seves darreres declaracions, una voluntat del CSN de desmarcar-se de les línies que estan seguint els reguladors nuclears  internacionals, basades en tancaments preventius, un major rigor en l'avaluació de riscos, i terminis de llicència més curts.

Per a Tanquem les Nuclears la situació que es dona avui en el cas d'Ascó evoca intensament el precedent del que va passar amb la central nuclear de Vandellòs 1 desprès de la catàstrofe de Txernòbil. El 12 de juny d'aquell mateix any (1986) el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) també va trametre “instruccions de revaluació de la seguretat” a la direcció de Vandellòs 1 en base al que havia passat a Txernòbil. La realitat va ser que les instruccions van haver de ser reiterades per escrit en quatre ocasions, al llarg dels anys 1986, 1987, 1988 i 1989, i en nombroses ocasions en el curs de reunions conjuntes, mentre que l'empresa propietària feia cas omís i no aplicava les instruccions, i sense que el CSN prengués cap mesura contra la central; aquest incompliment va ser una de les causes de l'accident que va tenir la nuclear a l'octubre de 1989, segons va reconèixer el propi CSN en l'informe posterior a l'accident, redactat al 1990.

La plataforma demana que des d'associacions, cooperatives, grups culturals, esportius o juvenils, sindicats, ajuntaments... s'entri a la web http://www.tanquemlesnuclears.org/ o a http://www.totsdos.es/tln-enti/ i es doni suport al text bàsic que denuncia la decisió d'allargar el permís de funcionament de la central d'Ascó. En el text, assegura que l'electricitat que produeix Ascó pot ser substituïda sense problemes per la que generen altres tecnologies que ja estan en funcionament i no són tan perilloses: centrals de cogeneració amb gas, hidràuliques, eòliques, solars o geotèrmiques. Aquestes tecnologies no operen avui a ple rendiment, però si cal poden fer-ho, mostra d'això és que les nombroses vegades que la central ha estat aturada no s'ha notat en el subministrament elèctric. Tanquem les Nuclears conclou que la caducitat d'Ascó és clau per desenvolupar un model energètic a Catalunya que es basi en l'estalvi, l'eficiència i l'aprofitament generalitzat dels recursos renovables.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article