Sanció a fabricants de detergents per pactar preus


La Comissió Europea ha imposat una multa de 315 milions d'euros a Procter & Gamble i a Unilever per haver constituït un càrtel amb la companyia Henkel sobre el mercat de detergents en vuit països de la Unió Europea. La sanció a les dues empreses inclou un descompte del 10 %, per haver reconegut els fets i contribuït així a un tancament ràpid de la investigació. Henkel ha gaudit d'immunitat davant les multes per haver estat ella la que ha revelat l'existència del càrtel a la Comissió.

Les tres empreses són els principals productors de detergents a Europa. L'acord, que es va prolongar durant tres anys, tenia l'objectiu d'estabilitzar les posicions al mercat i coordinar els preus, contravenint les normes de la UE i de l'Espai Econòmic Europeu (EEE). Es tracta del tercer cas de càrtel empresarial que la Comissió tanca en un any. 

El vicepresident de la Comissió Europea i responsable de Competència, Joaquín Almunia, ha declarat que "pel fet de reconèixer la seva participació al càrtel, les empreses han permès a la Comissió de tancar ràpidament el cas i també han pogut gaudir d'una reducció de la multa. Malgrat tot, no s'han de fer il·lusions sobre la determinació de la Comissió de continuar lluitant enèrgicament contra aquests acords que imposen als consumidors preus més alts que els que pagarien en el context d'una competència sana i lleial".

El càrtel abastava Bèlgica, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Portugal, Espanya i els Països Baixos. La decisió s'adreça a Henkel AG & Co. KGaA, Unilever PLC et Unilever NV com també Procter & Gamble International S.à.r.l. i The Procter & Gamble Company que, com a societats mares del grup P&G, són conjuntament i solidàriament responsables del comportament de les seves filials europees. 

Actuació en cas de danys i perjudicis

La CE informa que qualsevol persona o empresa perjudicada per pràctiques contra la competència, com aquesta, poden recórrer als tribunals dels Estats membres per reclamar danys i  perjudicis. Fins i tot si la Comissió ha imposat multes a les empreses afectades, els danys i perjudicis es poden decidir sense que el seu import es vegi afectat per la multa imposada per la Comissió.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article