Quins utensilis fem servir per cuinar?


Des de la Fundació Terra ens recorden que els utensilis utilitzats per cuinar poden provocar certs impactes ambientals però, a més, estan en contacte directe amb el nostre menjar, fet que pot tenir efectes sobre la qualitat final dels aliments. Millor utilitzar olles, motlles, culleres i altres estris que tinguin un baix impacte i no reaccionin amb els aliments. Les cassoles de fang i els utensilis de ferro colat cada cop s'utilitzen menys, tot i que són els que més avantatges ambientals tenen.

La Fundació Terra ha fet una anàlisi dels materials dels utensilis de cuina, fent referència als materials tradicionals (ex. fang) com a una opció local utilitzada tradicionalment. Cal vigilar, però, amb els esmalts, si en porten. Els recipients de fang serveixen per a plats de llarga cocció a baixa temperatura, ja que la terra transmet la calor poc a poc. Per aquest motiu mantenen el menjar calent més temps.

Els recipients de vidre es fabriquen amb un material abundant a la natura, el silici, extret de la sorra. És una bona opció perquè no reacciona amb quasi res i no interactua amb el menjar.

D'altra banda, el ferro colat és una opció tradicional que proporciona una calor uniforme. Són utensilis que duren i habitualment no porten recobriments antiadherents. Tanmateix, són estris pesats i cal vigilar que no s'oxidi. 

Pel que fa a nous productes, com els recobriments antiadherents (ex. Teflon), són materials sintètics. Segons l'estudi de la Fundació Terra, aquest revestiment és controvertit, ja que les fàbriques de teflon afecten a l'entorn i contaminen les aigües amb subproductes del procés de fabricació. Sembla ser que aquest compost no és biodegradable i està present al cos de més del 95% dels nordamericans. Segons l'Agència de Protecció Ambiental dels EUA, és problable que tingui efectes cancerígens.

L'acer inoxidable és una opció molt utilitzada per la seva fàcil neteja, és resistent, lleuger i no s'oxida. La seva obtenció requereix l'activitat minera (la base es complementa amb alumini o coure) i la seva fabricació és d'alta tecnologia. Acualment es comença a creure que pot alliberar metalls pesats com el niquel o cadmi als aliments. 

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article